Sajtószoba

Sajtóközlemények

A jövőben kiemelt szerepe lesz a környezetbarát energiának Mosonmagyaróvár távhő és melegvíz ellátásában.

Július 2-án ünnepélyes keretek között, dr. Árvay István polgármester jelenlétében, aláírták a város hosszútávú távhőellátását biztosító szerződést, mely a Városüzemeltető és Fenntartó Kft., a Geotherm Hungary Kft., illetve a MESZ Mosonmagyaróvár Energia Szolgáltató Kft. között került megkötésre.

A Mosonmagyaróvár délnyugati részén lemélyített 2300 méteres mélységű termálkút kiváló teszteredményeket produkált. Az innen kitermelt termálvíz hőenergiáját fogják átadni a meglévő távhőrendszernek, a lehűlt termálvizet pedig egy visszasajtoló kúton keresztül visszatáplálják a vízadó rétegekbe. Ezzel a technológiával teszik megújulóvá az energiaforrást.

A tervek szerint a felszíni vezetékrendszer és hőátadó központ építése nyár végén, kora ősszel indulhat és várhatóan január elején kezdhetik meg a termelést. Ezen keresztül juttatják majd el az energiát a távhőszolgáltatóhoz. Az így kialakított, több lábon álló távhőrendszer növeli az energiaellátás biztonságát, hozzájárul az energiaárak mérsékléséhez és javítja a város helyzetét a környezetterhelés szempontjából. A Geotherm Hungary Kft. által vezetett projekt hozzávetőlegesen 7500 tonna szén-dioxid kibocsátását váltja majd ki. A megújuló energiát használó nagyszabású fejlesztésre a kormány is zászlóshajóként tekint és 2,1 milliárd forinttal támogatja a mintegy 3,2 milliárd forint összköltségvetésű beruházást.

Sikerrel zárult az első geotermális fúrás Mosonmagyaróváron: a Geotherm Hungary Kft. szakemberei a 2300 méteres mélységben kivitelezett termálkút több szakaszában is bíztató eredményeket ígérő melegvizet találtak. Az épülő geotermális rendszer alapkövét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere és Kovács Péter, a projektet megvalósító Geotherm Hungary Kft. stratégiai igazgatója helyezte el ma délelőtt. A több mint 3 milliárd forintos beruházás célja, hogy nagyobbrészt helyben kinyerhető, megújuló energiára állítsák át a város jelenleg földgázzal fűtött távfűtőrendszerét.

Várhatóan több mint tízezer lakás és 200-nál is több cég és közintézmény fűtése lesz környezetbarát a projekt eredményeképpen, ezzel jelentősen csökkentve a város széndioxid-kibocsátását.

Amint az a - részben a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. tulajdonában álló - Geotherm Hungary kutatásaiból kiderül: az itteni termálvízbázis a kinyerhető vízhozammal és -hőmérséklettel alkalmas a megújuló energián alapuló távhőrendszer kialakítására.

Az állami támogatással megvalósuló beruházás első ütemében befejeződött az első termelőkút kivitelezése, majd ezt követően valósul meg a visszasajtoló kút. A hőenergia kinyerését követően ez vezeti majd vissza a lehűtött vizet - környezetbarát módon - a kívánt mélységbe. Miután mind a termelő-, mind pedig a visszasajtoló kút kivitelezésével végeztek a szakemberek, megkezdődhet a hőközpont, valamint a hozzá kapcsolódó vezetékrendszer kiépítése. A teljes beruházás várhatóan az év végén fejeződik be.

A geotermikus energia felhasználásával a projekt várhatóan mintegy 7500 tonna üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátását váltja ki.

Magyarország területének mintegy kétharmada – elsősorban a Kisalföld, az Alföld, az északi karsztos területek és Zala megye – kínál megfelelő körülményeket a geotermia számára. Jelenleg közel egy tucatnyi magyar településen már hasznosítják a geotermális energiát a távhőrendszerben, és szakértők szerint további legalább 20-25 település távfűtési rendszerét lehetne megtérülő beruházással átállítani a geotermális energia használatára.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a Nyugat-dunántúli régió – különösen Győr-Moson-Sopron megye – a Kárpát-medencének az a térsége, amely kifejezetten alkalmas a megújuló energiaforrások telepítésére.

A 2011-ben alakult, magyar tulajdonú EU-FIRE Kft. fontos szereplő a környezetbarát ingatlanfejlesztések és geotermikus beruházások piacán. A vállalkozás nevéhez fűződik a Makói Geotermikus Fűtőrendszer és a Csongrádi Geotermikus Kaszkádrendszer kiépítése, és jelenleg is több futó geotermikus projektjük van országszerte.

Az információhiány és a beruházási költségek jelentik a legfőbb korlátját a geotermikus energia elterjedésének Magyarországon – vélik azok a megkérdezettek, akik részt vettek abban az on-line kutatásban, amelyet Magyarország egyik meghatározó, geotermikus energia hasznosításával foglalkozó vállalata, az EU-Fire Kft. végzett el 2017 februárjában és márciusában. A kutatás eredményeiről pénteken, a Construma-kiállításon sajtótájékoztató keretében számolt be Dr. Kovács Imre, a társaság egyik tulajdonosa.

Összesen több mint 300-an töltötték ki azt az on-line kérdőívet, amely leginkább arra kereste a választ, hogy milyenek a magyar lakosság általános ismeretei a geotermikus energia előnyeivel és felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban, és hogy melyek e technológia elterjedésének legfőbb korlátai. A kapott válaszok hasznosak lehetnek a geotermikus energiával kapcsolatos közvélemény-formáló munkában, amelyet ugyancsak kiemelt feladatának tekint a vállalkozás.

A válaszadók többsége ismeri a geotermia alapjait: tíz megkérdezettből kilenc tisztában van azzal, hogy a geotermikus energia megújuló energia, és hogy otthonok és vállalkozások fűtésére és hűtésére egyaránt használható energiaforrás. Sőt: tízből kilencen már a hőszivattyúról is hallottak, és tudják, hogy a Magyarország geotermikus adottságai kifejezetten jók. A geotermikus energiafelhasználás részleteiről azonban már kevesebb az ismeretük: a geotermia elterjedésének legnagyobb korlátját abban látják, hogy az embereknek nincs elég információjuk erről az energiaforrásról.

Viszonylag sokan – tíz megkérdezettből heten – tudták azt, hogy idehaza egyes városokban már geotermikus energiával működik a távfűtés, arról viszont csak kevesen hallottak, hogy a föld¬hőből villamosenergiát is lehet kinyerni, és hogy Magyarországon is már előkészítés alatt áll egy ilyen erőmű. A megkérdezettek közül szinte mindenki egyetértett azzal, hogy a geotermikus energia használata környezetkímélő, olcsóbb és biztonságosabb, mint a gázfűtés, és emeli is az adott ingatlan értékét. Azzal viszont csak a megkérdezettek fele volt tisztában, hogy e beruházásoknál a megtérülés viszonylag hosszabb időt vesz igénybe.

Az on-line kérdőív végén a geotermikus energia hasznosításával kapcsolatos kérdéseket is feltehettek a kérdőív kitöltői. Nagyon sokan a családi házak geotermikus fűtésre való átállításának technikai és anyagi feltételeiről, bekerülési költségeiről érdeklődtek, és volt, aki a beruházáshoz elérhető pályázati lehetőségekről, állami vagy európai uniós támogatásokról kérdezte a szakembereket. Volt olyan is, akit az érdekelt, hogy a geotermikus energia használata hogyan kombinálható a napenergiáéval. Az EU-FIRE a válaszadóknak tájékoztató anyagokat juttat el a geotermikus energia használatáról a napokban, és a honlapján fog választ adni a felmerült kérdésekre is.

A 2011-ben alakult, magyar tulajdonú EU-FIRE Kft. fontos szereplő a környezetbarát ingatlanfejlesztések és geotermikus beruházások piacán. A vállalkozás nevéhez fűződik a Makói Geotermikus Fűtőrendszer és a Csongrádi Geotermikus Kaszkádrendszer kiépítése, és jelenleg is több futó geotermikus projektjük van országszerte.

Sajtókapcsolat:

Nagy Anna
Tel:+36-30-862-8710
E-mail: anna.nagy@eu-fire.hu

Elkezdődtek az előkészítő munkálatai annak a geotermális kútfúrásnak, amely után a jelenleg használt földgázt geotermális energia válthatja fel a kiskunhalasi távhőrendszerben. Ha a tesztkút igazolja az előzetes számításokat, a város egy korszerűbb fűtésrendszerre állhat át és egy hosszútávon is fenntartható, stabil rendszer építhető ki.

A tereprendezéssel, az útépítéssel és az előkészítő munkálatokkal megkezdődött az a munka, amely során geotermális kutat hoz létre Kiskunhalas határában a Kiskunhalasi Geotermikus Projekt Kft. Az előkészítési munkákat követően megkezdik a kút mélyítését, amely várhatóan a jövő év első negyedében fejeződik be. A kútfúrás során pontosan felmérhető, hogy hogyan tudja a város a távfűtési rendszerét átállítani a jelenleg használt földgázról a környezetbarát geotermiára. A technológia nagy előnye, hogy a termelés költségei függetlenek a tüzelőanyagok hazai és világpiaci árától és hosszabb távon is kiszámítható, stabil és korszerű fűtésrendszert tesz lehetővé. Ugyancsak fontos szempont, hogy a földgázalapú távhőtermeléssel ellentétben a geotermális rendszereknek minimális a káros anyag kibocsátása, használatuk nem szennyezi a környezetet.

A projekt teljes költsége valamivel több mint 1,351 milliárd forint, amelyből közel 460 millió forintot az EGT Alap finanszíroz.

Szakértők szerint Magyarországon – a meglévők mellett - legalább 20-25 település távfűtési rendszerét lehetne megtérülő beruházással átállítani a geotermális energia használatára - ide tartozik Kiskunhalas is.

A „Geotermális hő hasznosítása Kiskunhalas város távhőrendszerében” című projekt Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától az EGT Alapok támogatásában részesül. A projekt általános célja, hogy a jelenlegi fosszilis üzemanyagra támaszkodó távhőrendszert geotermikus alapúra állítsa át Kiskunhalas városában.

A projekt megvalósítója a Kiskunhalasi Geotermikus Projekt Korlátolt Felelősségű Társaság, amelyben az EU-FIRE Kft. 85%-os, Kiskunhalas Város Önkormányzata pedig 15%-os tulajdoni aránnyal rendelkezik
Az EU-FIRE Kft.-t, amely 100%-ban magyar tulajdonú vállalat, 2001-ben alapították a tulajdonosok. A geotermális divíziót 2006-ban hozták létre - ez kifejezetten a geotermális projekt technológiájának szakmai kérdéseivel, a geotermális projektek műszaki, jogi és pénzügyi megvalósíthatóságával foglalkozik.
A vállalat alakította ki a csongrádi és a makói geotermális fűtésrendszert és jelenleg is több fejlesztésen dolgozik.

Sajtókapcsolat:

Nagy Anna
Tel:+36-30-862-8710
E-mail: anna.nagy@eu-fire.hu

A teljes működtetési kiadásokat 8-10, a fűtőanyag-költségeket pedig akár 80 százalékkal is csökkenthetik azok a kertészetek, amelyek a geotermikus energia használatára térnek át. A modernizációt most akár uniós források támogatásával is végezhetik a vállalkozások. A Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével című pályázat révén egyéni projekt esetében maximum 500 millió, kollektív projekt esetében pedig akár egymilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak a vállalkozások.

Nemzetközi felmérések alapján akár az éves működési költségük 8-10 százalékát is megtakaríthatják azok a mezőgazdasági vállalkozások, amelyek az üveg- és fóliaházak fűtésére vagy a termények szárítására a hagyományos fosszilis megoldásokról geotermikus energiaforrásra váltanak. A megtakarítás jelentős része a korábbi tüzelőanyag-költségek túlnyomó, mintegy 80-82 százalékos csökkenéséből jelentkezik.

– mutat rá Kovács Péter, a magyarországi geotermia egyik piacvezető cége, az EU-Fire Kft. stratégiai igazgatója, aki hozzátette, hogy a geotermikus projektek működtetése az egyik legrentábilisabb a megújuló energetikai technológiák között, ugyanakkor tény, hogy ennek a kivitelezése az egyik legnagyobb költségekkel járó fejlesztés.

A fejlesztések megtérülését azonban most vissza nem térítendő uniós források javíthatják. A Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével című pályázat (a felhívás kódszáma: VP-2-4.1.3.1.-16) révén egyéni projekt esetében maximum 500 millió, kollektív projekt esetében pedig akár egymilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra is pályázhatnak a vállalkozások. „A pályázati kiírás keretösszege 22,5 milliárd forint, érdemes tehát sietniük a lehetőség iránt érdeklődőknek.” – hangsúlyozza Kovács Péter.

A vállalakozások pályázhatnak új termelő kút és kútrendszer fúrására, meglévő, ám hőhasznosításra jelenleg nem használt, vagy leromlott termál kutak, meddő szénhidrogén-kutak felújítása és termelőkúttá alakítása. Emellett a pályázati forrás segítségével lehetőség van a használt termálvíz kezelését szolgáló technológiák beszerzésére és az elhelyezését szolgáló projektek megvalósítására, a kapcsolódó tartozékok, berendezések, hő- és ioncserélők, sótalanítók beszerzése. A pályázati kiírás értelmében a források geotermikus energiaellátás berendezéseinek korszerűsítésére, új berendezések beszerzésére is felhasználhatóak.

Az EU-FIRE Kft-ről:

A teljesen magyar tulajdonú vállalatot 2001-ben alapították a jelenlegi tulajdonosok. A vállalat először elsősorban ingatlanfejlesztési projektekben vett részt, amelyekben tervezési és fővállalkozói feladatokat is ellátott.
A geotermális megoldások fejlesztésével foglalkozó divízióját 2006-ban alapították, ahol kifejezetten a geotermális projektek technológiájának szakmai kérdéseivel, a geotermális projektek műszaki, jogi és pénzügyi megvalósíthatóságával foglalkoznak.
A vállalat alakította ki a csongrádi és a makói geotermális fűtésrendszert, jelenlegi is több projekten dolgozik.

Sajtókapcsolat:

Nagy Anna - myCommunication

Tel:+36-30-862-8710

E-mail: anna@mycommunication.hu

A jelenleg használt földgázt geotermális energia válthatja fel a kiskunhalasi távhőrendszerben és ez a működés már az első éveiben is csökkentheti a hőtermelés költségeit. Nemrégiben írták alá ugyanis azt a megállapodást, amely szerint az Kiskunhalasi Geotermikus Projekt Kft. az EGT Alap támogatásával megkezdi azt a fúrást, amelynek végső célja a település távhőrendszereinek átállítása a geotermális energiaforrásokra.

A csökkenő költségek mellett a technológia további – és a jelenlegi geopolitikai helyzetet figyelembe véve egyre fontosabb – előnye, hogy a termelés költségei függetlenek a tüzelőanyagok hazai és világpiaci árától. A technológia alkalmazása nemcsak a fogyasztói terheket fogja csökkenteni: a földgázalapú távhőtermeléssel ellentétben a geotermális rendszereknek minimális a káros anyag kibocsátása, használatuk nem szennyezi a környezetet.

„A geotermális energia hasznosításakor nem égetünk el tüzelőanyagot, nincsenek fűtőanyagköltségek, így a termelés hosszútávon is kiszámítható. Bár viszonylag magasabbak a beruházási költségek, már ezek megtérülése előtt is jelentősen csökkenthetők a fogyasztók terhei. Miután pedig megtérült a fejlesztés, a költségek tovább mérséklődnek.” – hívja fel a figyelmet Kovács Péter, a több geotermális projektet is fejlesztő EU-FIRE Kft. stratégiai igazgatója.

A projekt teljes költsége valamivel több mint 1 351 milliárd forint, amelyből közel 460 millió forintot az EGT Alap finanszíroz. A most elkezdődött első szakaszban fúrják az első termelő kutat. Sikeres fúrások esetén, egy következő projektben kerül sor a visszasajtoló kút megvásárlására és a földfelszíni rendszer telepítésére, ezt követően kezdheti meg működését a geotermikus rendszer.

Magyarország területének mintegy kétharmada – elsősorban a Kisalföld, az Alföld, az északi karsztos területek és Zala megye – kínál megfelelő körülményeket a geotermia számára. Jelenleg közel egy tucatnyi magyar településen már hasznosítják a geotermális energiát a távhőrendszerben, és szakértők szerint további legalább 20-25 település távfűtési rendszerét lehetne megtérülő beruházással átállítani a geotermális energia használatára - ide tartozik Kiskunhalas is.

A „Geotermális hő hasznosítása Kiskunhalas város távhőrendszerében”című projekt Izlandtól, Liechtensteintől és Norvégiától az EGT Alapok révén 1 622 millió euró támogatásban részesül. A projekt általános célja, hogy a jelenlegi fosszilis üzemanyagra támaszkodó távhőrendszert geotermikus alapúra állítsa át Kiskunhalas városában.

A projekt megvalósítója a Kiskunhalasi Geotermikus Projekt Korlátolt Felelősségű Társaság, amelyben az EU-FIRE Kft. 85%-os, Kiskunhalas Város Önkormányzata pedig 15%-os tulajdoni aránnyal rendelkezik.
Az EU-FIRE Kft.-t, amely 100%-ban magyar tulajdonú vállalat, 2001-ben alapították a tulajdonosok. A geotermális divíziót 2006-ban hozták létre - ez kifejezetten a geotermális projekt technológiájának szakmai kérdéseivel, a geotermális projektek műszaki, jogi és pénzügyi megvalósíthatóságával foglalkozik.
A vállalat alakította ki a csongrádi és a makói geotermális fűtésrendszert és jelenleg is több fejlesztésen dolgozik.

További információ:

Nagy Anna

Tel:+36-30-862-8710

E-mail: anna.nagy@eu-fire.hu

Magyar tagot is választottak a Mélygeotermikus Európai Technológiai és Innovációs Platform (European Technology and Innovation Platform [ETIP] on Deep Geothermal) legfelső irányító testületébe. Hazánkat Kovács Péter, az EU-FIRE Kft. stratégiai igazgatója képviseli a platform elsőként megválasztott vezető testületében. A Mélygeotermikus Európai Technológiai és Innovációs Platform egy újonnan létrehozott felület, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság által formálisan elismerve és azzal együttműködve támogassa és képviselje a mélygeotermikus iparág érdekeit az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság jelenleg több ETIP platformmal is kapcsolatban áll, ezek legújabbja a mélygeotermia kérdéseivel foglalkozó szervezet. A platformok célja, hogy stratégiai javaslatokat fogalmazzanak meg – egyebek között - az Európai Unió 2020-as programjának 10 stratégai energetikai prioritása számára, mozgósítsák a szektor szereplőit, valamint hozzájáruljanak a fejlesztési irányvonalak jövőbeni alakításához. A mélygeotermia területével foglalkozó ETIP felállítása jelentős lépés afelé, hogy az Európai Unióban jelentős támogatást érjen el az iparági számára az újgenerációs geotermikus villamos energia és hőtermelő erőművek létesítésében, és a technológiák kutatásában. Továbbá lehetőséget teremt arra is, hogy az ETIP a szakmai véleményét, az iparág álláspontját közvetlenül a brüsszeli döntéshozókhoz eljuttassa.

„Óriási megtiszteltetés ez, amely egyrészt szól a hazai dél-alföldi EGS innovációs projektünknek, másrészt az európai szinten is jelentős szakértelemmel bíró hazai geotermikus szakmának. A most életre hívott platform közvetítő szerepet jelent a szakma és az Európai Bizottság között, közvetlen beleszólási lehetőséget biztosít a technológia ismertségének és elismertségnek növelésére az Európai Unió vezető testületében” – emelte ki megválasztását követően Kovács Péter, aki az irányító testületben betöltött funkciója mellett két munkacsoportban is dolgozik majd a jövőben.

„Már az is nagy elismerésnek számított, hogy egy magyar vállalat képviselőjét meghívták a platform közel ötven alapító tagja közé. Az pedig, hogy az irányító testület tagjává választottak lehetőséget teremt arra, hogy a magyar geotermikus iparág érdekeit hatékonyabban, eggyel magasabb szinten is képviselhessem Brüsszel felé. Ezzel felgyorsul az információk áramlása mindkét irányban, így a legfrissebb uniós döntésekről is első kézből kap tájékoztatást a szabályozói oldal és a hazai iparági szereplők” – hangsúlyozta Kovács Péter.

Az EU-FIRE Kft-ről:

Az EU-FIRE Kft. 2006-ban alapította meg külön geotermikus projektek kivitelezésére szánt divízióját. A vállalat azóta foglalkozik geotermikus projekt technológiák szakmai kérdéseivel, a geotermikus projektek műszaki, jogi és pénzügyi megvalósíthatóságával, a fejlesztések finanszírozását támogató pályázatok kidolgozásával. Megvalósult távfűtési rendszerük már két városban – Makón, illetve Csongrádon – működik. Ezen felül további hat projekt megvalósítása van folyamatban: Mosonmagyaróváron éppen most építik ki rendszerüket, az előkészületek pedig már megindultak Kecskeméten és Kiskunhalason is. Emellett Egerben, Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon is tervezik távfűtőrendszerek megvalósítását.

„Dél-alföldi EGS erőmű" NER300 Demonstrációs projektről:

A „Dél-alföldi EGS erőmű" NER300 Demonstrációs projekt megvalósítását az EU-FIRE EGS Hungary Kft. végzi, irányítja. A projekt nagy mélységben kialakított mesterséges geotermikus rezervoárra alapozott erőmű segítségével kíván megújuló elektromos és hőenergiát előállítani Békés megyében, Mezőkovácsháza-Battonya térségében. A cégben a magyar tulajdonú, geotermális projektek fejlesztésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező EU-FIRE Kft. 95 százalék tulajdonrésszel rendelkezik, a maradék 5 százalékos tulajdonrész pedig a nemzetközi szinten a geotermális erőforrások kiaknázásának elismert izlandi szakértője, a Mannvit vállalaté. A projekt teljes költségvetése 116 millió euró. Az Európai Bizottság a NER300 kezdeményezése összesen 39,3 millió euróval támogatja a projektet. A megépülő geotermikus erőmű 12 MW villamos energia, és 60 megawatt hőenergia teljesítménnyel rendelkezik majd.

További információ:

Nagy Anna

Tel:+36-30-862-8710

E-mail: anna@mycommunication.hu

Akár 15 százalékkal is csökkenteni lehet a távhőtermelés költségeit a geotermikus megoldásokkal, de a beruházás megtérülését követően ennél nagyobb is lehet a megtakarítás – mondja a geotermikus piac egyik vezető cége, az EU-Fire Kft. szakértője. Jelenleg alig tucatnyi magyar településen – pl. Makón és Csongrádon – hasznosítják a geotermikus energiát a távhőrendszerben, miközben a szakértők szerint további legalább 20-25 település távfűtési rendszerét lehetne megtérülő beruházással átállítani a geotermikus energia használatára.

Akár már az első években is 15 százalékkal csökkentheti a hőtermelés költségeit, ha a települési távhőrendszerek átállnak a geotermikus energiaforrásokra, a beruházás megtérülésével pedig akár tovább is csökkenthetők a költségek. A technológia további – és a jelenlegi geopolitikai helyzetet figyelembe véve egyre fontosabb – előnye, hogy a termelés költségei függetlenek a tüzelőanyagok hazai és világpiaci árától.

„A geotermikus energia hasznosításakor nem égetünk el tüzelőanyagot, nincsenek fűtőanyagköltségek, így a termelés hosszútávon is kiszámítható. Bár viszonylag magasabbak a beruházási költségek, már ezek megtérülése előtt is jelentősen csökkenthetők a fogyasztók terhei. Miután pedig megtérült a fejlesztés, a költségek tovább mérséklődnek.” – hívja fel a figyelmet Kovács Péter, a több geotermikus projektet is fejlesztő EU-Fire Kft. ügyvezetője.

A technológia alkalmazása nemcsak a fogyasztói terheket csökkenti: a megtakarított szén-dioxid értékesítése az államnak is milliárdos bevételt jelenthet. Akár már néhány települési fűtésrendszer geotermikus energiára történő átállítása is megduplázhatja a jelenlegi állami kvótabevételeket.

„Az EU-Fire eddigi geotermikus projektjei éves szinten mintegy 9500 tonna szén-dioxid kibocsátásától kímélték meg a környezetet. Ez nem csak közvetlen bevételeket jelent az államnak, de sokkal egészségesebb környezetet is teremt.” – emeli ki az ügyvezető. Kovács Péter hozzáteszi: a földgázalapú távhőtermelő egységeket jellemzően a lakott területek közelébe telepítették, hogy kordában tartsák a szállítási hőveszteségeket és költségeket, ezért ezekre a területekre koncentrálódik a kibocsátott égéstermékek káros hatása is.

Kovács Péter szerint ugyanakkor túlmisztifikálni sem szabad a geotermikus energiában rejlő lehetőségeket: a jelenlegi klimatikus viszonyok miatt nem érdemes a geotermikus energia kiaknázását a csúcsidei hőfogyasztás 80-85 százalékánál nagyobbra méretezni. „Évente alig 10-12 napig van szükség a teljes kapacitású hőtermelésre. Éppen emiatt érdemes vegyes rendszerekben gondolkozni, ahol az átlagos hőigényeket a geotermikus megoldások biztosítják, miközben a leghidegebb napokon biomasszával vagy gázalapú technológiákkal termelik az extra hőt.” – mondja az EU-Fire Kft. ügyvezetője.

Magyarország területének mintegy kétharmada – elsősorban a Kisalföld, az Alföld, az északi karsztos területek és Zala megye – kínál megfelelő körülményeket a geotermia számára. „Fontos, hogy a természet által biztosított ”kínálati oldal” a lakosság és az ipar ”keresleti oldalával” is találkozzon, azaz legyenek stabil hőigények a területen. Emellett az is mérsékli a költségeket, ha a geotermiában gondolkodó település már eleve rendelkezik távhőrendszerrel” – mutat rá Kovács Péter.

Jelenleg hazánkban alig tucatnyi település távhőrendszere hasznosítja a geotermikus energiát, például Makó vagy Csongrád, de már elkezdődött az építkezés Mosonmagyaróváron és az előkészületeket elkezdte Kecskemét és Kiskunhalas. Az EU-Fire szakértői szerint további 20-25 település távfűtési rendszerét lehetne megtérülő beruházással átállítani a geotermikus energia használatára.

Az EU-Fire Kft.

A 100%-ban magyar tulajdonú vállalatot 2001-ben alapították a tulajdonosok. A geotermikus divíziót 2006-ban hozták létre - ez kifejezetten a geotermikus projekt technológiájának szakmai kérdéseivel, a geotermikus projektek műszaki, jogi és pénzügyi megvalósíthatóságával foglalkozik.

A vállalat alakította ki a csongrádi és a makói geotermikus fűtésrendszert és jelenleg is több fejlesztésen dolgozik.

Az év második felében megkezdődhet a Battonyai hátságra tervezett geotermikus erőmű kivitelezése – derült ki a térség polgármestereinek és a Békés Megyei Kormányhivatal vezetőjének részvételével tartott egyeztetésen. Az EU-FIRE EGS Hungary konzorcium erőműve 116 millió eurós befektetésből valósul meg, amelyhez az Európai bizottság NER300 programja 39,3 millió euró támogatást biztosít.

Várhatóan szeptember elején kezdődnek az ország és a régió első EGS-rendszerű geotermikus erőművéhez kapcsolódó munkálatok. Az ilyen típusú erőművek nem forró termálvízből, hanem a 270 fokos földalatti kőzetből nyerik az energiát. A Dél-alföldi régióban felépülő erőmű káros anyag kibocsátás nélkül, fenntartható és környezetkímélő módon állít elő elsősorban villamos energiát, de a 12 megawattos villamosenergia-termelő kapacitása mellé jelentős mennyiségű hőenergiát is termel majd. Ez elsősorban a környék mezőgazdasági és ipari vállalkozásainak jelent majd olcsó energiaforrást.

A térség polgármesterei által tolmácsolt lakossági kérdésekre válaszul Kovács Péter, az építtető konzorcium vezetője elmondta: az erőműhöz több mint háromezer méter mély kutakat fúrnak, amelyek közül az egyik a vizet vezeti majd le a forró kőzetrétegekbe, a másik pedig a turbinákat meghajtó gőzt hozza fel. „A munkák szigorú biztonsági szabályok és nemzetközi sztenderdek mentén zajlanak majd. Az építkezésnek a legnagyobb valószínűség szerint semmilyen érezhető hatása nem lesz a felszínen, a működtetés pedig sem a levegőt, sem a vizeket, sem pedig a termőföldet nem szennyezi.” – mondta el a konzorcium vezetője.

Az egyedülálló erőmű építését tavaly a kormány nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű projektté nyilvánította, az engedélyezési eljárások felügyeletével pedig Gajda Róbertet, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetőjét bízta meg, aki elmondta, hogy az engedélyezési eljárások megfelelő ütemben zajlanak. „A magyar kormány továbbra is elkötelezett a megújuló energiaforrások kiaknázása mellett és hogy elérjük a 2020-ra meghatározott 14,65 százalékos megújuló energia részarányt. Ez az úttörő kezdeményezés is a konzorcium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Békés Megyei Kormányhivatal szoros együttműködésben valósul meg” – hangsúlyozta a kormánymegbízott.

A dél-békési összefogással megvalósuló mintaprojekt olcsó hőenergiát is biztosít, amely nagyban javítja a térségbe települő vállalakozások versenyképességét. „Az építkezés során közvetlenül létrejövő új munkahelyek mellett legalább ilyen fontos a térség számára, hogy az olcsó energiára és a kitűnő minőségű termőföldre építve új mezőgazdasági vállalkozások jöhessenek létre és teremtsenek ezáltal hosszú távon is munkalehetőséget. Egy olyan kistérség számára, ahol nagy gond a munkanélküliség, ez rendkívül nagy lehetőség.” – hangsúlyozta Varga Gusztáv, az egyeztetésnek otthont adó Mezőkovácsháza polgármestere.

A ,,Dél-alföldi EGS erőmű" NER300 Demonstrációs projekt keretében megvalósuló geotermikus erőmű megvalósítását az EU-FIRE EGS Hungary konzorcium végzi, irányítja. A konzorciumban a magyar tulajdonú, geotermikus projektek fejlesztésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező EU-FIRE Kft. 95 százalék tulajdonrésszel rendelkezik, a maradék 5 százalékos tulajdonrész pedig a nemzetközi szinten is elismert izlandi Mannvit vállalaté.

A projekt teljes költségvetése 116 millió euró. Az Európai Bizottság összesen 39,3 millió euróval támogatja a projektet. A megépülő erőmű 12 MW villamos energia és 60 megawatt hőenergia kapacitással rendelkezik majd.