A jövő geotermiája: az EGS-technológia


2016. április 21-én A jövő geotermiája: az EGS-technológia – mintaprojekt Magyarországon címmel Kovács Imre, az EU-FIRE Kft. partnere tart előadást. A vállalat a technológiával kapcsolatban pályázati kiírást is közzétett egyetemistáknak.

A földkéregben a természet bőven kínál nagy mennyiségű hőt, de a folyadékok előfordulása és a kőzetek magas áteresztő képessége már nem annyira bőséges. A megnövelt hatékonyságú geotermális rendszerek (Enhanced Geothermal Systems – EGS) a geotermális erőforrások megcsapolását tűzik ki célul, melyek lehetnek konvencionális hidrotermális közegek vagy forró száraz kőzetek. A technológia alapvetően a földhő energiájának nagyobb hatékonyságú és fenntartható kitermelését teszi lehetővé és megalapozza, hogy ki tudjuk nyerni azt a bőséges hőmennyiséget is, amelyek nem kapcsolódnak szokványos hidrotermális területekhez, de mégis nagy hőerőforrás potenciállal rendelkeznek.

Az EGS célja, hogy „mérnökileg” hozzanak létre új vagy megnövelt rezervoárokat, és ez által biztosítsák a földhő gazdaságos kitermelését hosszú időn keresztül. Magyarország első EGS-projektjében Délkelet-Magyarországon alakítanak ki mesterséges geotermális erőforrást forró száraz kőzetekben, hogy így villamos energiát termeljenek. Hasonló kutató és szemléltető projektek már folynak Franciaországban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában, jelezve az EGS technológia globálisan is bíztató jövőjét.