Kocsord

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon orvosi kesztyűket, műtéteknél alkalmazható csipeszeket és vérzéscsillapító eszközöket gyártanak az EU-FIRE Csoport szakemberei, de itt készülnek védőszemüvegek, szilikon maszkok és fecskendők mellett lélegeztető- és újraélesztő gépekhez különböző műanyag- és fémalkatrészek is.

A kocsordi üzem összesen mintegy 30 helybélinek ad munkát, de napjaink legfejlettebb technológiai megoldásai is megtalálhatóak a gyáregységben: önjáró szállítóeszköz és a legmodernebb gyártóberendezések segítik a magyar egészségipari eszközök előállítását.

Kocsordi termelőegység három épületből áll. Előkészítő üzem, megmunkáló üzemcsarnok és felületkezelő üzem. A nyersanyag a beérkezést után az előkészítő üzembe kerül ahol a technológiai előírásoknak megfelelően darabolják az alapanyagot CNC vezérlésű fűrészgépeken.

Gyártásközi ellenőrzést követően kerül a darabolt alapanyag a megmunkáló üzembe. Itt a legmodernebb YMC CNC vezérlésű esztergagépek mellett 5 tengelyes megmunkálóközpontokon történik a gyártás. Automatizált szállítórobot segítségével továbbítják az elkészült munkadarabokat a mérőszobába, ahol a kézi mérőeszközök mellet, a legmodernebb Zeiss koordináta mérőgéppel és Zeiss mikroszkóppal a szakemberek elvégzik az előírt méréseket.

Gyártási kapacitás másik pillére a két darab Arburg műanyagfröccsöntő gép, robotkarral és szállítópályával kiegészítve. Ezekkel műanyag és szilikon egészségügyi termékek előállítása zajlik, tisztateres gyártás mellett, a legszigorúbb egészségügyi szabványok betartásával.

Az elkészült forgácsolt termékek a megmunkálást követően kerülnek a felületkezelő üzembe, ahol elnyerik az gyártástechnológia által előírt végső alakjukat, felületüket. Ezt követi a termékek csomagolása és raktározása a kiszállításig.

Az üzem a sorozatgyártás mellett képes egyedi, ad-hoc jellegű igények kielégítésére is. A telepített termékszkenner és koordinátamérő-gép révén a szakemberek egy mintadarab alapján képesek  termékek gyártására. Nem szükséges semmilyen dokumentáció az adott darabhoz, hogy gyártani lehessen – digitalizálják a darabot, felépítik három dimenzióban és ezt követően a számítógéppel vezérelt megmunkálógépek programnyelvére lefordítva leprogramozzák a gyártást.

A gyártott termékek és maga a gyártási folyamat megfelel a magyar-és európai szabványoknak és hatósági előírásoknak.

Forrás: Kölcsey Tv YouTube