Mátészalka

Egészségügyi Támogatási Program II., II-B., III.

A program keretein belül végrehajtott beruházás célja, hogy az EU-FIRE csoport a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalka település ipari parkjában olyan kiegészítő gyártókapacitást építsen ki, amely a COVID-19 elleni egészségügyi ellátásban jelenleg nélkülözhetetlen védőeszközök és speciális orvosi segédeszközök (pl. egyszer használatos gumikesztyű, amputációs eszközök, vérzések csillapítására szolgáló fogók, csipeszek) hazai gyártását szolgálja. Kiépítésre kerülnek ezen felül injekciós tűk, fecskendők, szikék, illetve ollók előállítására alkalmas gyártóüzemek, amelyek jelentősen hozzájárulnak a COVID-19 elleni védekezés magasabb szintre emeléséhez. Az új, automatizált, az ipar 4.0 irányelveihez igazodó, részben robotizált ipari csarnok két üzemében modern présgépekkel, köszörű gépekkel és kesztyű-gyártósorokkal előállíthatóak a fenti termékek. A beruházás része a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú NKft. tulajdonába kerülő, megegyező gyártmányú további 2 db. gépsor elhelyezése és üzemeltetése a létrejövő infrastrukturális beruházás egységeiben.

A beruházás befejezésének határideje 2022. február 15.

 

A KOMPLEX, 3 RÉSZES GYÁRTÓCSARNOK KIVITELEZÉSE AZ ALÁBBI MÉRFÖLDKÖVEK SZERINT VALÓSUL MEG


1. Tervezés (építész, technológiai), terület előkészítése – megvalósult

A különböző technológiák rendkívül magas szintű tervezési-előkészítési munkát igényeltek. Az egyedi technológiák szakértőivel történt egyeztetések után minden szakági terv elkészült, elkezdődhetett a fizikai megvalósítás.


2. Csarnok szerkezetépítés, panelezés – megvalósult

A csarnok szerkezete acélból, határoló falai szendvicspanelből készültek.


3. Ipari padló kialakítása – megvalósult

A betonozási és műgyantázási munkálatok a csarnok egész területén elkészültek.


4. Nyílászárók, ipari kapuk telepítése – megvalósult


5. Porta és hulladéktároló épület szerkezetépítés, alapcsövezés és alapozás – megvalósult

A porta és hulladéktároló épület gépész és villamos alapcsövezése, alapozása és a szerkezete elkészült.


6. Belsőépítészet – folyamatban

A belsőépítész munkálatok összhangban haladnak a többi szakággal.

7. Épületgépészet – folyamatban

Az épület komfort és technológiai gépészeti rendszere kivitelezés alatt van. A gázellátó hálózat bizonyos részei már nyomáspróba alatt áll. A vízellátás és szennyvízelvezetés alapvezetékei 100%-ban elkészültek, az üzemeb belüli hálózat kiépítés alatt. A gyártóüzem fűtő-hűtő rendszer csöveinek szerelése jelenleg is zajlik, a berendezések mindegyike szállítás alatt van.
Vízellátás tekintetében is maximálisan törekszünk az ellátásbiztonságra, így hálózati és fúrt kutas forrásból is rendelkezésre fog állni a gyártáshoz szükséges víz. Az egyedi vízkezelési technológia berendezései szállítás alatt vannak, a rendszer megvalósítása folyamatban.


8. Épületvillamosság – folyamatban

A telekhatáron a szolgáltató kapcsolószekrényei telepítésre és bekötésre kerültek. A középfeszültségű hálózat telepítésre került, a transzformátor állomás beüzemelése folyamatban. Az üzemen belüli szerelés előrehaladott állapotban van, mind a vezetékek, mind a kapcsolószekrények tekintetében. A kinti munkákkal egyidejűleg telepítésre kerül a kültéri világításhoz szükséges infrastruktúra is.


9. Technológiai gépészet – folyamatban

Az üzem technológiai ellátó rendszere rendkívül összetett és sokrétű. Az egyes berendezések működtetéséhez szükséges vizes, gázos, elektromos, sűrített levegős, gőzös, nitrogénes rendszerek kiépítése a megtervezett ütemben, a gépek szállításával és telepítésével összhangban halad.


10. Alapanyag, alapanyag ellátás – részben megvalósult

A kesztyűgyártáshoz szükséges fő alapanyagból 100 tonna leszállításra került, amely körülbelül 10 millió vizsgálókesztyű legyártására alkalmas. A kesztyűgyártó sorok, és a műanyag fröccsöntő gépek alapanyag ellátó rendszerének kialakítása folyamatban.


11. Gyártó berendezések beszerzése – 95%-os készültség

Az időben megkezdett beszállítói egyeztetéseknek és a rendelések megfelelő ütemezésének köszönhetően immáron az gyártó berendezések 95%-a leszállításra került. A 4 db., egyenként 83 méteres kesztyűgyártósor szerkezetileg összeszerelt állapotban van, jelenleg a beüzemeléshez és a tesztüzemhez elvégzéséhez szükséges munkálatok folynak. A további leszállított berendezések között, a teljesség igénye nélkül megtalálható Európa egyik legnagyobb kapacitású etilén oxidos sterilizáló kamrája, az űriparban is használatos automatizált vákuumos edzőkemence, egy 300 tonnás nyomóerővel rendelkező présgép, illetve hat darab német felsőkategóriás műanyag fröccsöntő gép. Az egész beruházás viszonylatában megrendelt utolsó berendezések, az automatizált tű -és fecskendő összeszerelő sorok 2022. január végén érkeznek.