Mátészalka

A Mátészalkai Ipari Parkban létrejövő egységben hamarosan fecskendőket, injekciós tűket, szikéket és ollókat gyárt majd az EU-FIRE Csoport. Itt készülnek továbbá egyszer használatos, púdermentes, nem steril nitril gumikesztyűk, amelyek humán- és állategészségügyi vizsgálókesztyűként és általános célú, háztartási védőkesztyűként is alkalmazhatóak. A kesztyűket speciális összetételük révén a latexérzékeny felhasználók is biztonsággal használhatják.

A mátészalkai üzemek teljes kapacitás mellett mintegy 140 embernek biztosítanak megélhetést a környéken, amivel az egyik legnagyobb foglalkoztatója lesz a térségnek.

A mátészalkai üzem alapterülete két futballpályáéval vetekszik, és a legnehezebb berendezés az üzemben 42 tonna súlyú. Az üzem sterilizáló kamrájában egyszerre egy kamionnyi áru sterilizálását tudják elvégezni. A kamra elkészítéséhez 15 tonna rozsdamentes acélra és 20 tonna szénacélra volt szükség, az építése pedig 2 ezer munkaórányi hegesztéssel és több mint egy kilométernyi hosszúságú hegesztési varrat elkészítésével járt. A sterilizáló kamrában vákuummal dolgoznak, és a legmélyebb vákuum értéke itt mindössze 50 millibar. Összehasonlításképpen: ez kevesebb mint egyhuszada a normál, tengerszinten mért légköri nyomásnak, egyhetede a Föld legmagasabb pontján, a Mount Everesten mért légnyomásnak, és körülbelül negyede csak az abban a magasságban mérhető légnyomásnak, ahol a repülőgépek járnak. Mindez pedig azzal jár, hogy a nyomáskülönbség miatt a kamra ajtajának használat közben 73 tonna – vagyis 73 ezer kilogramm – nyomásnak kell ellenállnia.