Biztonság és kiszámíthatóság: felkészül Mosonmagyaróvár


Az eredeti terveknek megfelelően, még idén télen geotermikus rendszer biztosíthatja Mosonmagyaróvár távhőfűtéses lakásainak és számos intézményének melegét. Ezzel érdemben csökken a város gázfüggősége és zöldül a jövője – az EU-Fire Csoport projektje a következő 40 évre.

Semmi nem ronthatja év végétől a mosonmagyaróvári otthonok jelentős részének fűtésbiztonságát – ahogy számos közintézmény „veszélyeztetettsége” is megszűnik. A távhőrendszerre csatlakoztatott ingatlanok fűtésébe már idén télen „besegít a föld”. A város és az EU-Fire Csoport szerződése értelmében cégünk 80 ezer Gigajoule hőenergiát szolgáltat, egy geotermikus rendszer segítségével. Amelyik három lépcsőben épül meg – az első két fázis már kész, a harmadik készültségi szintje is 90 százalék felett van.

Amint elindul a 3600 lakás és 200 intézmény hőszükségletének mintegy felét biztosító geotermikus erőmű, a város távhő-ellátásáért felelős önkormányzat fellélegezhet: egy biztonságosabb, élhetőbb, zöldebb jövő startol. Ugyanis így

2,4 millió köbméter gázt nem kell elégetnie Mosonmagyaróvárnak egy fűtési szezonban.

Hogy hosszú távon semmi nem fontosabb a fenntarthatóságnál, az nem kérdés, márpedig ennek a gázmennyiségnek a kiváltása azt jelenti, hogy több mint 4600 tonna széndioxidot nem kell elfüstölni ősztől tavaszig.

Rövid távon viszont – némi túlzással – a túlélést jelenti a geotermikus projekt. Hiszen az EU-Fire Csoport szolgáltatása okán Mosonmagyaróvár kiszámítható, megfizethető áron vásárol hőenergiát, így:

  • kevésbé lesz kiszolgáltatva a gázárak brutális emelkedésének (aminek eredményeképpen sok-sok település most az eredeti távhő-költség 10-15-szöröséért fűti intézményeit)
  • nem kell az esetleges gázbeszerzési problémákkal (például hiánnyal) bajlódnia
  • garantálni tudja, hogy az önkormányzat intézményeiben és a távhőfűtésű otthonokban senki nem hűl ki
  • sokkal kisebb a veszélye, hogy a mosonmagyaróvári emberek mindennapjait befolyásoló ügyektől (szociális ellátás, úthálózat, városi intézmények működtetése) kényszerüljön pénzt elvonni

És ha már szóba került a rövid távú haszon, akkor érdemes megemlíteni egy fontos példát: a mosonmagyaróvári életminőség egyik meghatározó eleme a kórház. Az intézménynek szintén az EU-Fire Csoport geotermikus rendszere biztosítja a meleget.

Amikor az EU-Fire beindítja a kutat, óránként 100 köbméter 83 Celsius-fokos víz tör fel a föld gyomrából, ami elegendő a vállalt hőmennyiség teljesítéséhez. A mintegy 4 milliárd forint összköltségű projekt alapinfrastruktúrája már kulcsrakész, jelenleg a „finomhangolás” zajlik.

Ez annyit tesz, hogy megépült egy termelő- és egy visszasajtoló kút, illetve a termálvíz célba juttatásához szükséges 5 kilométernyi cső is a föld alatt várja a rendszer indulását.

Bár egy geotermikus erőmű kevéssé látványos, hiszen lényege – a kút – a felszín alatt rejtőzik, hiba lenne alábecsülni a beindításához szükséges munkálatokat, az egyik legbonyolultabb, egyben egyik legdrágább művelet a kútfúrás. Hogy érzékelhető legyen költségének nagyságrendje: jelen áron egy geotermikus kút méterét átlagosan 1000-1100 euróból lehet kialakítani, azaz egy 2300 méter mély termelő kút több mint 1 milliárd forintba kerülne ma. Márpedig Mosonmagyaróváron egy ilyen kútból nyerik a termálvizet.)

Illetve a szintén a föld alatt kígyózó csöveket sem egyszerű mutatvány lefektetni, hiszen első lépésként tucatnyi hivatalnak kell a kivitelezésre rábólintani, többek között az illetékes kormányhivatalnak, a katasztrófavédelemnek, a vízügyi hatóságoknak, a honvédelmi tárca egyik főosztályának, a bányafelügyeleti szervnek. Az engedélyeztetési helyzet pedig még összetettebbé válik, ha vasútvonal, vagy főút alatt kell átjuttatni a hőtávvezetéket. Például annak érdekében, hogy a Budapest, Keleti pályaudvar – Hegyeshalom 1-es számú vasúti fővonal alatt át lehessen sajtolni a csöveket, csak a MÁV-nál négy főigazgatóságnak és további 4 igazgatóságnak kellett ráütni a pecsétet a kérelemre.

Ehhez képest a rendszer hátralévő elemeinek megvalósítása egyszerűbben ütemezhető. A város határában mélyül egy hűtőtó, amely az eredeti terveknek megfelelően októberben el is készül. Szükséges egy úgynevezett hőcserélő a kúthoz, melynek segítségével a termálvíz átadja hőenergiáját a távfűtési rendszerben keringő lágy víznek – a berendezés most érkezett meg Svédországból. Hátra van még a városi távhőszolgáltató központjában végzendő gépészeti munka, illetve az Amerikai Egyesült Államokban most gyártottak egy olajipari búvárszivattyút a mosonmagyaróvári projekt számára, miután befut és a helyére került, indulhat a rendszer.

Miután startolt mintegy 40 évre biztosíthatja a hőtermelést, jól kalkulálható áron – ez alatt ugyanis a rendszerhez lényegében nem kell hozzányúlni.

Cégünk büszke rá, hogy hozzájárulhat a város „energetikai zöldítéséhez”, és az embereknek egy modern, megbízható, környezettudatost megoldást tud biztosítani.