Az Európai Bizottság elismerte az ETIP szervezetét

Az Európai Bizottság hivatalosan is elismerte a Mélygeotermikus Európai Technológiai és Innovációs Platformot (ETIP), amely néhány hónapja alakult meg Brüsszelben. Az Európai Bizottság döntése értelmében az ETIP jó eszköz arra, hogy erősítse a stakeholderekkel való együttműködést a Stratégiai Energia Technológiai Terv (SET-Plan) keretében a H2020 program részeként.

Kovács Péter, az EU-FIRE Kft. stratégiai igazgatója az ETIP legfelső irányító testületének egyetlen magyar tagja.

A Mélygeotermikus Európai Technológiai és Innovációs Platform (European Technology and Innovation Platform – ETIP – on Deep Geothermal) egy újonnan létrehozott felület, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság által formálisan elismerve és azzal együttműködve támogassa és képviselje a mélygeotermikus iparág érdekeit az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság jelenleg több ETIP platformmal is kapcsolatban áll, ezek legújabbja a mélygeotermia kérdéseivel foglalkozó szervezet. A platformok célja, hogy stratégiai javaslatokat fogalmazzanak meg – egyebek között – az Európai Unió 2020-as programjának 10 stratégai energetikai prioritása számára, mozgósítsák a szektor szereplőit, valamint hozzájáruljanak a fejlesztési irányvonalak jövőbeni alakításához. A mélygeotermia területével foglalkozó ETIP felállítása jelentős lépés afelé, hogy az Európai Unióban jelentős támogatást érjen el az iparági számára az újgenerációs geotermikus villamos energia és hőtermelő erőművek létesítésében, és a technológiák kutatásában. Továbbá lehetőséget teremt arra is, hogy az ETIP a szakmai véleményét, az iparág álláspontját közvetlenül a brüsszeli döntéshozókhoz eljuttassa – áll az az EU-FIRE Kft. közleményében.

„Óriási megtiszteltetés ez, amely egyrészt szól a hazai dél-alföldi EGS innovációs projektünknek, másrészt az európai szinten is jelentős szakértelemmel bíró hazai geotermikus szakmának. A most életre hívott platform közvetítő szerepet jelent a szakma és az Európai Bizottság között, közvetlen beleszólási lehetőséget biztosít a technológia ismertségének és elismertségnek növelésére az Európai Unió vezető testületében” – emelte ki megválasztását követően Kovács Péter, aki az irányító testületben betöltött funkciója mellett két munkacsoportban is dolgozik majd a jövőben.

„Már az is nagy elismerésnek számított, hogy egy magyar vállalat képviselőjét meghívták a platform közel ötven alapító tagja közé. Az pedig, hogy az irányító testület tagjává választottak lehetőséget teremt arra, hogy a magyar geotermikus iparág érdekeit hatékonyabban, eggyel magasabb szinten is képviselhessem Brüsszel felé. Ezzel felgyorsul az információk áramlása mindkét irányban, így a legfrissebb uniós döntésekről is első kézből kap tájékoztatást a szabályozói oldal és a hazai iparági szereplők” – hangsúlyozta Kovács Péter.

Az EU-FIRE Kft. 2006-ban alapította meg külön geotermikus projektek kivitelezésére szánt divízióját. A vállalat azóta foglalkozik geotermikus projekt technológiák szakmai kérdéseivel, a geotermikus projektek műszaki, jogi és pénzügyi megvalósíthatóságával, a fejlesztések finanszírozását támogató pályázatok kidolgozásával. Megvalósult távfűtési rendszerük már két városban – Makón, illetve Csongrádon – működik. Ezen felül további hat projekt megvalósítása van folyamatban: Mosonmagyaróváron éppen most építik ki rendszerüket, az előkészületek pedig már megindultak Kecskeméten és Kiskunhalason is. Emellett Egerben, Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon is tervezik távfűtőrendszerek megvalósítását.

A ,,Dél-alföldi EGS erőmű” NER300 Demonstrációs projekt megvalósítását az EU-FIRE EGS Hungary Kft. végzi, irányítja. A projekt nagy mélységben kialakított mesterséges geotermikus rezervoárra alapozott erőmű segítségével kíván megújuló elektromos és hőenergiát előállítani Békés megyében, Mezőkovácsháza-Battonya térségében. A cégben a magyar tulajdonú, geotermális projektek fejlesztésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező EU-FIRE Kft. 95 százalék tulajdonrésszel rendelkezik, a maradék 5 százalékos tulajdonrész pedig a nemzetközi szinten a geotermális erőforrások kiaknázásának elismert izlandi szakértője, a Mannvit vállalaté.

A projekt teljes költségvetése 116 millió euró. Az Európai Bizottság a NER300 kezdeményezése összesen 39,3 millió euróval támogatja a projektet. A megépülő geotermikus erőmű 12 MW villamos energia, és 60 megawatt hőenergia teljesítménnyel rendelkezik majd.

www.nrgreport.hu

További tartalmak

EGS rendszerű Geotermikus Erőmű Magyarországon

Az EGS-technológia segítségével Közép-Kelet-Európában először forró, száraz geológiai formációkban lehet kialakítani mesterséges geotermális erőforrást villamosenergia-termelés céljából. A technológia világszinten is ritkaságnak számít, így a magyar partnerek mellett izlandi, amerikai és multinacionális partnerekkel közösen folyik a munka. A helyszínre akkor azért esett a választás, mert kompressziós térben lévő gránitaljazatot kerestünk – akkor három lehetséges helyszín merült fel, …

További részletek

Szerződéskötés geotermikus energia hasznosítására Mosonmagyaróváron

Július 2-án ünnepélyes keretek között, dr. Árvay István polgármester jelenlétében, aláírták a város hosszútávú távhőellátását biztosító szerződést, mely a Városüzemeltető és Fenntartó Kft., a Geotherm Hungary Kft., illetve a MESZ Mosonmagyaróvár Energia Szolgáltató Kft. között került megkötésre. A Mosonmagyaróvár délnyugati részén lemélyített 2300 méteres mélységű termálkút kiváló teszteredményeket produkált. Az innen kitermelt termálvíz hőenergiáját fogják …

További részletek

Termálfűtésre állhat át a távfűtőrendszer Mosonmagyaróváron

Sikerrel zárult az első geotermális fúrás Mosonmagyaróváron: a Geotherm Hungary Kft. szakemberei a 2300 méteres mélységben kivitelezett termálkút több szakaszában is bíztató eredményeket ígérő melegvizet találtak. Az épülő geotermális rendszer alapkövét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere és Kovács Péter, …

További részletek

Bemutatkozott az EU-Fire Csoport EGS projektje a nemzetközi közönségnek – óriási siker a magyar pavilon Astanában

Az expó fő témája a jövő energiája, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az energiahatékonyság. Az EU-FIRE standjának “főszereplője” a jövő geotermiája, az EGS-technológia, amelyet a cég hoz be Magyarországra a dél-békési EGS-projektben. Az asztanai világkiállításon több mint 100 ország vesz részt kiállítóként és a rendezvényre ötmillió látogatót várnak. A magyar pavilon azonnal elnyerte a látogatók tetszését, …

További részletek