Önkormányzatoknak

Egy-egy település fűtőművének földgázfelhasználása, egyúttal károsanyag-kibocsátása és üzemeltetési költsége nagyban csökkenthető a megújuló energia felhasználásával.

A geotermikus energiában rejlő lehetőségek ugyanakkor a helyi adottságoktól függnek.

Azokon a területeken, ahol jelentős termálvízkészletek vannak és a helyi adottságok is megfelelőek, a távhőrendszernél korábban felhasznált energiahordozókat – részben vagy egészében – geotermikus energiával is kiválthatók. Már ma is tucatnyi település működteti távhőrendszerét geotermikus energiával az országban, a fennmaradó, több mint kétszáz, távfűtést üzemeltető városban még nyitva áll a lehetőség a geotermikus energia távfűtési célú alkalmazására.

Milyen lépésekből áll egy ilyen projekt?

  • Feltérképezzük a geotermikus energia távhő célú felhasználásának lehetőségét a településen: felmérjük a környék geotermikus adottságait, a kitermelhető meleg víz visszasajtolásának lehetőségeit, valamint a rendszer kiépítésének lehetséges változatait.
  • Amennyiben a felmérés bíztató eredménnyel zárul, elkészülnek a beruházási tervek, az engedélyezési dokumentációk és egy üzleti terv.
  • Segítséget nyújtunk a megfelelő támogatási struktúra felállításában és az elérhető pályázati források bevonásában.
  • Megindulnak a fúrások, majd megtörténik a felszíni rendszer kiépítése és üzembe helyezése.