A mátészalkai geotermális távhőrendszer fejlesztése

Befejeződött

A tervezett fejlesztés keretében egy darab 1200 méter talpmélységű termálkút létesül az önkormányzat tulajdonában álló területen. A tervezett vízhozam alapján 2,5 MW hőteljesítmény érhető el. A hasznosításhoz egy egy csöves kaszkád rendszer kerül kialakításra. A meglévő 7 hőközpontba egy NA 150-es vezetéken jut el a hő, egymást követően. A hőcserélőket a távfűtő rendszer meglévő visszatérő vezetékeire kötve kerül elhelyezésre, így a termál energia a visszatérő víz előmelegítésével hasznosul.

A projekt címe:

A mátészalkai geotermális távhőrendszer fejlesztése

A projekt azonosító száma:

KEHOP-5.3.2-17-2017-00024

A támogatás összege:

336 165 354 Ft

A támogatás mértéke (%-ban):

60.000000%

A projekt kezdetének dátuma:

2018.07.01.

A projekt befejezésének dátuma:

2020.11.27.


A projektben résztvevő kedvezményezettek

NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.

Székhely: 1139 Budapest, Pap Károly utca 4-6.

Mátészalkai Távhőszolgáltató Kft.

Székhely: 4700 Mátészalka, Munkácsy utca 17.

Geotherm FIRE Kft.

Székhely: 1143 Budapest, Hungária körút 83.

További tartalmak

Tompai napelemes rendszerek

Befejeződött

A faluban 4 kormányzati intézmény kapott támogatást napelemekre (mind a 4 épület 159 polikristályos modellt kapott, és együttesen teljesítményeik meghaladják a 44,5 kW teljesítményt). Ez a fejlesztés nemcsak környezetbarát energiát, hanem olcsóbb áramforrást is biztosít.

További részletek

Mosonmagyaróvári Geotermikus Fűtésrendszer

Folyamatban

Mosonmagyaróvár aktuális távhőrendszere jelentős részben földgáz tüzelésű kazánokkal látja el a fogyasztók fűtési igényeinek kielégítését. Projektünk célja, hogy Magyarország kiváló földtani adottságait kihasználva, megújuló geotermális hőenergiával váltsuk ki a földgázfelhasználást. Ezzel nem csupán a város fenntartható és hosszú távú energiaellátása biztosítható, de az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésével hazánk klímasemlegességi céljaihoz is hatékonyan hozzájárul. A geotermikus fűtőmű …

További részletek

Elemző tanulmány készítése a Karcag Város geotermikus energiafelhasználási lehetőségeire vonatkozóan

Befejeződött

Az EU-FIRE Csoport Karcag Város megbízásából részletes műszaki és gazdaságossági elemző tanulmányt készített „Az önkormányzati intézmények fűtési és használati melegvíz előállítási költségeinek csökkentése érdekében geotermikus energia helyi lehetőségeinek felhasználásával” címmel 2008-ban.

További részletek

Kiskunhalasi Geotermikus Fűtésrendszer

Befejeződött

A projekt általános célja, hogy a jelenlegi fosszilis üzemanyagra támaszkodó távhőrendszert geotermikus alapúra állítsuk át Kiskunhalas városában. A tervezett geotermikus rendszer egy termelő és egy visszasajtoló kutat foglal magába. A projektnek szintén részét képezik különféle projektmenedzsment-, tájékoztató-, illetve figyelemfelhívó tevékenységek. Megvalósítás A befektetés fázisokra oszlik a pénzügyi és ütemezési kockázat csökkentése céljából. A projekt fejlesztése …

További részletek