Kiskunhalasi Geotermikus Fűtésrendszer

Befejeződött

A projekt általános célja, hogy a jelenlegi fosszilis üzemanyagra támaszkodó távhőrendszert geotermikus alapúra állítsuk át Kiskunhalas városában. A tervezett geotermikus rendszer egy termelő és egy visszasajtoló kutat foglal magába. A projektnek szintén részét képezik különféle projektmenedzsment-, tájékoztató-, illetve figyelemfelhívó tevékenységek.

Megvalósítás

A befektetés fázisokra oszlik a pénzügyi és ütemezési kockázat csökkentése céljából. A projekt fejlesztése az első termelő kút megfúrásával és a kútszivattyú telepítésével kezdődik (1. fázis), majd ezután következik a visszasajtoló kút megfúrása vagy megvásárlása, és a földfelszíni rendszer telepítése (2. fázis). A 2. fázis után a geotermikus rendszer megkezdi működését.

Első kút megfúrása

Jelen projekt keretében az projekt 1. fázisának megvalósítása történik meg.

Az 1. fázisban a geotermikus folyadékot a termelő kútból 115 °C-os kifolyó hőmérséklettel és 40 l/s maximális kifolyási sebesességgel nyerjük ki. Az első geotermikus kút megfúrásával a projekt geológiai és fúrási kockázatain túl jutunk, és biztosítjuk a projekt piaci finanszírozhatóságát. Az előre jelzett rezervoár paraméterek beigazolódását követően, a projekt fennmaradó részét lehetséges a piacról finanszírozni pénzügyi vagy szakmai befektetők által, illetve bankkölcsön segítségével. Az 1. fázis az első kút előkészítését és megfúrását, valamint a rezervoár paraméterek bizonyításához szükséges kúttesztek elvégzését tartalmazza. Pozitív kút fúrását követően a kútszivattyú telepítése megtörténik. Nyomásfokozó tartályra jelen esetben nincs szükség.

Az 1. fázis tevékenységei a következők:

  • az első kút és tartozékainak megtervezése és mérnöki előkészítése
  • az első fúrás engedélyeztetése
  • a fúrás helyszínének előkészítése, a beton fúrótalapzat megépítése
  • az első geotermikus kút megfúrása
  • merülő kútszivattyú megvásárlása és telepítése
  • a szükséges kúttesztek elvégzése

Pénzügyi keretek

A Kiskunhalasi Geotermikus Projekt Korlátolt Felelősségű Társaság „Geotermális hő hasznosítása Kiskunhalas város távhőrendszerében” című projekt megvalósítása az EGT Finanszírozási Mechanizmusa támogatásban részesült.

A„Geotermális hő hasznosítása Kiskunhalas város távhőrendszerében” című HU03-0003-A1-2014 azonosítószámú projekt tekintetében a Támogatási Szerződés 2016. május 31-én került aláírásra.

A projekt elszámolható költsége: 1.351.740.764,- Ft

Támogatás összege: 459.862.208,- Ft

Támogatási intenzitás: 34,02%

A projekt megvalósítója a Kiskunhalasi Geotermikus Projekt Korlátolt Felelősségű Társaság, amelyben az EU-FIRE Kft. 85%-os, Kiskunhalas Város Önkormányzata pedig 15%-os tulajdoni aránnyal rendelkezik

Videók

A kiskunhalasi kutatófúrás alatt több filmet is készítettünk a helyszínről, a munkákról.

További tartalmak

Tompai napelemes rendszerek

Befejeződött

A faluban 4 kormányzati intézmény kapott támogatást napelemekre (mind a 4 épület 159 polikristályos modellt kapott, és együttesen teljesítményeik meghaladják a 44,5 kW teljesítményt). Ez a fejlesztés nemcsak környezetbarát energiát, hanem olcsóbb áramforrást is biztosít.

További részletek

A mátészalkai geotermális távhőrendszer fejlesztése

Befejeződött

A tervezett fejlesztés keretében egy darab 1200 méter talpmélységű termálkút létesül az önkormányzat tulajdonában álló területen. A tervezett vízhozam alapján 2,5 MW hőteljesítmény érhető el. A hasznosításhoz egy egy csöves kaszkád rendszer kerül kialakításra. A meglévő 7 hőközpontba egy NA 150-es vezetéken jut el a hő, egymást követően. A hőcserélőket a távfűtő rendszer meglévő visszatérő …

További részletek

Mosonmagyaróvári Geotermikus Fűtésrendszer

Folyamatban

Mosonmagyaróvár aktuális távhőrendszere jelentős részben földgáz tüzelésű kazánokkal látja el a fogyasztók fűtési igényeinek kielégítését. Projektünk célja, hogy Magyarország kiváló földtani adottságait kihasználva, megújuló geotermális hőenergiával váltsuk ki a földgázfelhasználást. Ezzel nem csupán a város fenntartható és hosszú távú energiaellátása biztosítható, de az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésével hazánk klímasemlegességi céljaihoz is hatékonyan hozzájárul. A geotermikus fűtőmű …

További részletek

Elemző tanulmány készítése a Karcag Város geotermikus energiafelhasználási lehetőségeire vonatkozóan

Befejeződött

Az EU-FIRE Csoport Karcag Város megbízásából részletes műszaki és gazdaságossági elemző tanulmányt készített „Az önkormányzati intézmények fűtési és használati melegvíz előállítási költségeinek csökkentése érdekében geotermikus energia helyi lehetőségeinek felhasználásával” címmel 2008-ban.

További részletek