Mosonmagyaróvári Geotermikus Fűtésrendszer

Folyamatban

Mosonmagyaróvár aktuális távhőrendszere jelentős részben földgáz tüzelésű kazánokkal látja el a fogyasztók fűtési igényeinek kielégítését.

Projektünk célja, hogy Magyarország kiváló földtani adottságait kihasználva, megújuló geotermális hőenergiával váltsuk ki a földgázfelhasználást. Ezzel nem csupán a város fenntartható és hosszú távú energiaellátása biztosítható, de az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésével hazánk klímasemlegességi céljaihoz is hatékonyan hozzájárul.

A geotermikus fűtőmű Mosonmagyaróvár külterületén, annak DNy-i részén kerül megvalósításra. A tervezett létesítmény egy hozzávetőleg 5 MW teljesítményű geotermikus fűtőmű rendszert – beleértve ennek minden szükséges elemét – foglalja magába.

A projekt befejezési határideje: 2022. november 30.

A rendszer kiépítése három lépcsőben valósul meg.1. Termálvíz termelő kút – megvalósult

Lemélyítésre került egy nagymélységű (2300 m talpmélység), kiváló geotermális adottságokkal jellemezhető termelő kút – képes 100+ m3/óra, 83 °C kútfej hőmérsékletű víz termeltetésére.2. Visszasajtoló kút – megvalósult

Lemélyítésre került egy ún. visszasajtoló kút, ahova a „használt” termálvíz kerülhet biztonságos elhelyezésre.3. Felszíni rendszer – folyamatban

A kitermelt termálvíz hőenergiaként történő hasznosítására egy hőközpont megépítése, illetve a hőközpont és kutak közötti szállító vezetékek létesítése szükséges.
A tervezéssel és kivitelezéssel egybekötött uniós nyílt közbeszerzési eljárás megindításra került, amely eljárás nyertes ajánlattevőjének lesz feladata a rendszer befejezése és meglévő távhőrendszerre kötése.

További tartalmak

Tompai napelemes rendszerek

Befejeződött

A faluban 4 kormányzati intézmény kapott támogatást napelemekre (mind a 4 épület 159 polikristályos modellt kapott, és együttesen teljesítményeik meghaladják a 44,5 kW teljesítményt). Ez a fejlesztés nemcsak környezetbarát energiát, hanem olcsóbb áramforrást is biztosít.

További részletek

A mátészalkai geotermális távhőrendszer fejlesztése

Befejeződött

A tervezett fejlesztés keretében egy darab 1200 méter talpmélységű termálkút létesül az önkormányzat tulajdonában álló területen. A tervezett vízhozam alapján 2,5 MW hőteljesítmény érhető el. A hasznosításhoz egy egy csöves kaszkád rendszer kerül kialakításra. A meglévő 7 hőközpontba egy NA 150-es vezetéken jut el a hő, egymást követően. A hőcserélőket a távfűtő rendszer meglévő visszatérő …

További részletek

Elemző tanulmány készítése a Karcag Város geotermikus energiafelhasználási lehetőségeire vonatkozóan

Befejeződött

Az EU-FIRE Csoport Karcag Város megbízásából részletes műszaki és gazdaságossági elemző tanulmányt készített „Az önkormányzati intézmények fűtési és használati melegvíz előállítási költségeinek csökkentése érdekében geotermikus energia helyi lehetőségeinek felhasználásával” címmel 2008-ban.

További részletek

Kiskunhalasi Geotermikus Fűtésrendszer

Befejeződött

A projekt általános célja, hogy a jelenlegi fosszilis üzemanyagra támaszkodó távhőrendszert geotermikus alapúra állítsuk át Kiskunhalas városában. A tervezett geotermikus rendszer egy termelő és egy visszasajtoló kutat foglal magába. A projektnek szintén részét képezik különféle projektmenedzsment-, tájékoztató-, illetve figyelemfelhívó tevékenységek. Megvalósítás A befektetés fázisokra oszlik a pénzügyi és ütemezési kockázat csökkentése céljából. A projekt fejlesztése …

További részletek