A jövő geotermiája: az EGS-technológia

2016. április 21-én A jövő geotermiája: az EGS-technológia – mintaprojekt Magyarországon címmel Kovács Imre, az EU-FIRE Kft. partnere tart előadást. A vállalat a technológiával kapcsolatban pályázati kiírást is közzétett egyetemistáknak.

A földkéregben a természet bőven kínál nagy mennyiségű hőt, de a folyadékok előfordulása és a kőzetek magas áteresztő képessége már nem annyira bőséges. A megnövelt hatékonyságú geotermális rendszerek (Enhanced Geothermal Systems – EGS) a geotermális erőforrások megcsapolását tűzik ki célul, melyek lehetnek konvencionális hidrotermális közegek vagy forró száraz kőzetek. A technológia alapvetően a földhő energiájának nagyobb hatékonyságú és fenntartható kitermelését teszi lehetővé és megalapozza, hogy ki tudjuk nyerni azt a bőséges hőmennyiséget is, amelyek nem kapcsolódnak szokványos hidrotermális területekhez, de mégis nagy hőerőforrás potenciállal rendelkeznek.

Az EGS célja, hogy „mérnökileg” hozzanak létre új vagy megnövelt rezervoárokat, és ez által biztosítsák a földhő gazdaságos kitermelését hosszú időn keresztül. Magyarország első EGS-projektjében Délkelet-Magyarországon alakítanak ki mesterséges geotermális erőforrást forró száraz kőzetekben, hogy így villamos energiát termeljenek. Hasonló kutató és szemléltető projektek már folynak Franciaországban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában, jelezve az EGS technológia globálisan is bíztató jövőjét.

További tartalmak

Új orvosi innováció: a tűmentes injekció gyártása indulhat hamarosan Mátészalkán.

A tűmentes injekció egy amerikai cég terméke, amelyet a jövőben a közegészségügy több területén meghonosítanának. Az úttörő technológia akár az új koronavírus elleni oltások terén is előrelépés lehet.

További részletek

Jótékonysági árverés a COVID árvák megsegítéséért

Jótékonysági árverést tartottak a Covid-árvák megsegítéséért, a divatbemutatón a ruhakollekciók licitálásából befolyó teljes összeget a Regőczi István Alapítvány számára utalják át. A ruhakollekciókat Hampel Katalin és Kovácsné Dobor Dorina készítette. Az esemény támogatója volt az EU-FIRE Kft.

További részletek

2000 hátrányos helyzetű iskolás gyermek támogatása

Az EU-FIRE Kft. is segítséget nyújtott abban, hogy idén az első becsengetésig országszerte 2000 hátrányos helyzetű iskolás gyermek számára tudott eljuttatni minőségi tanszerekből álló csomagokat az Ökumenikus Segélyszervezet. Őszintén örülünk, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy sok kisgyerek számára így könnyebb lett az iskolakezdés. Reméljük, hogy egy kicsit a sikeresebb jövőjükhöz is hozzájárulhattunk ezzel.

További részletek

10. Székely Vágta

Idén 10. alkalommal rendezték meg a Székely Vágtát, Székelyföld legnagyobb lovas rendezvényét. Az EU-FIRE Kft. évek óta a rendezvény egyik támogatója. Az eseményről, amelyet idén Farkaslaka lovasa nyert meg, itt olvashatnak részleteket

További részletek