Leginkább az információhiány és a beruházási költségek lassítják a geotermia alkalmazásának elterjedését

Az információhiány és a beruházási költségek jelentik a legfőbb korlátját a geotermikus energia elterjedésének Magyarországon – vélik azok a megkérdezettek, akik részt vettek abban az online kutatásban, amelyet Magyarország egyik meghatározó, geotermikus energia hasznosításával foglalkozó vállalata, az EU-Fire Kft. végzett el 2017 februárjában és márciusában. A kutatás eredményeiről Dr. Kovács Imre, a társaság egyik tulajdonosa számolt be.

Összesen több mint 300-an töltötték ki azt az online kérdőívet, amely leginkább arra kereste a választ, hogy milyenek a magyar lakosság általános ismeretei a geotermikus energia előnyeivel és felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban, és hogy melyek e technológia elterjedésének legfőbb korlátai. A kapott válaszok hasznosak lehetnek a geotermikus energiával kapcsolatos közvélemény-formáló munkában, amelyet ugyancsak kiemelt feladatának tekint a vállalkozás. A válaszadók többsége ismeri a geotermia alapjait: tíz megkérdezettből kilenc tisztában van azzal, hogy a geotermikus energia megújuló energia, és hogy otthonok és vállalkozások fűtésére és hűtésére egyaránt használható energiaforrás. Sőt: tízből kilencen már a hőszivattyúról is hallottak, és tudják, hogy a Magyarország geotermikus adottságai kifejezetten jók. A geotermikus energiafelhasználás részleteiről azonban már kevesebb az ismeretük: a geotermia elterjedésének legnagyobb korlátját abban látják, hogy az embereknek nincs elég információjuk erről az energiaforrásról.

Viszonylag sokan – tíz megkérdezettből heten – tudták azt, hogy idehaza egyes városokban már geotermikus energiával működik a távfűtés, arról viszont csak kevesen hallottak, hogy a földhőből villamosenergiát is lehet kinyerni, és hogy Magyarországon is már előkészítés alatt áll egy ilyen erőmű. A megkérdezettek közül szinte mindenki egyetértett azzal, hogy a geotermikus energia használata környezetkímélő, olcsóbb és biztonságosabb, mint a gázfűtés, és emeli is az adott ingatlan értékét. Azzal viszont csak a megkérdezettek fele volt tisztában, hogy e beruházásoknál a megtérülés viszonylag hosszabb időt vesz igénybe. Az online kérdőív végén a geotermikus energia hasznosításával kapcsolatos kérdéseket is feltehettek a kérdőív kitöltői. Nagyon sokan a családi házak geotermikus fűtésre való átállításának technikai és anyagi feltételeiről, bekerülési költségeiről érdeklődtek, és volt, aki a beruházáshoz elérhető pályázati lehetőségekről, állami vagy európai uniós támogatásokról kérdezte a szakembereket. Volt olyan is, akit az érdekelt, hogy a geotermikus energia használata hogyan kombinálható a napenergiáéval. Az EU-FIRE a válaszadóknak tájékoztató anyagokat juttat el a geotermikus energia használatáról a napokban, és a honlapján fog választ adni a felmerült kérdésekre is.

További tartalmak

Új orvosi innováció: a tűmentes injekció gyártása indulhat hamarosan Mátészalkán.

A tűmentes injekció egy amerikai cég terméke, amelyet a jövőben a közegészségügy több területén meghonosítanának. Az úttörő technológia akár az új koronavírus elleni oltások terén is előrelépés lehet.

További részletek

Jótékonysági árverés a COVID árvák megsegítéséért

Jótékonysági árverést tartottak a Covid-árvák megsegítéséért, a divatbemutatón a ruhakollekciók licitálásából befolyó teljes összeget a Regőczi István Alapítvány számára utalják át. A ruhakollekciókat Hampel Katalin és Kovácsné Dobor Dorina készítette. Az esemény támogatója volt az EU-FIRE Kft.

További részletek

2000 hátrányos helyzetű iskolás gyermek támogatása

Az EU-FIRE Kft. is segítséget nyújtott abban, hogy idén az első becsengetésig országszerte 2000 hátrányos helyzetű iskolás gyermek számára tudott eljuttatni minőségi tanszerekből álló csomagokat az Ökumenikus Segélyszervezet. Őszintén örülünk, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy sok kisgyerek számára így könnyebb lett az iskolakezdés. Reméljük, hogy egy kicsit a sikeresebb jövőjükhöz is hozzájárulhattunk ezzel.

További részletek

10. Székely Vágta

Idén 10. alkalommal rendezték meg a Székely Vágtát, Székelyföld legnagyobb lovas rendezvényét. Az EU-FIRE Kft. évek óta a rendezvény egyik támogatója. Az eseményről, amelyet idén Farkaslaka lovasa nyert meg, itt olvashatnak részleteket

További részletek