Tevékenységek

KESZTHELYI NAGYFEHÉR HÚSSERTÉS GÉNMEGŐRZÉSE PROJEKT KISFÜZESEN

Cégcsoportunk leányvállalata, az AGRO-PROSPECT Kft. és a Magyar Agrár -és Élettudományi Egyetem által konzorciumban megvalósuló projekt célja a keszthelyi magyar nagyfehér hússertés génmegőrzése, tenyészállományának felfuttatása. A kiváló szaporaságú, kitűnő egyed adottságokkal rendelkező sertésállomány genetikai, és nemzeti értéket is képvisel.

K+F projektünk keretében Kisfüzesen egy olyan egyedülálló kísérleti telepi infrastruktúra jön létre, amely lehetővé teszi egy 250 kocából álló biztonsági tenyészállomány kialakítását, génmegőrzési, kutatási-fejlesztési és oktatási célú hasznosítását. A hazai sertésállomány létszámának növelése olyan versenyképes fajtákkal lehetséges, melyek a piacon keresett prémium végtermék előállítására képesek a hazai tartási és takarmányozási körülmények közt.

Legfőbb célunk egy olyan innovatív génmegőrző sertéstelep üzemeltetése, amely kutató jellegével és sajátos trágyakezelésével minimálisra csökkenti a természetre gyakorolt hatását. A Keszthelyi  kutató bázistelep kocacsaládjainak növelése, genetikai paraméterei megtartása, illetve javítása és dokumentálása. A program részeit képezik a reprodukciós teljesítményi, anyai tulajdonságok, etológiai, takarmány hasznosítási, klímatechnológia, trágyakezelési, környezetterhelési és húsminőségi vizsgálatok. Céljaink közé tartozik még a KMNF hússertés népszerűsítése, szaporítása és genetikai vonalainak stabilizálása!

A telep kialakítása során a trágyakezelés problémakörét egy kisméretű modulárisan telepített innovatív biogázüzem telepítésével fogjuk megoldani.

A telep műszaki befejezésének időpontja 2022.01.31., melyet követően tavasszal kezdődhet meg a sertések betelepítésének folyamata.

A TELEP MEGVALÓSÍTÁSA AZ ALÁBBI MÉRFÖLDKÖVEK MENTÉN VALÓSUL MEG


1. Tervezés, terület előkészítése, a meglévő infrastruktúra elbontása – megvalósult


2. A telep épületeinek alépítményi munkái, lagúnarendszer kiépítése, trágyaelvezetés kialakítása – megvalósult

A lagúnás trágyagyűjtő tér kialakításával a telep megfelel a legmagasabb környezetvédelmi és higiéniai követelményeknek.


3. A telep épülteinek – kocaszállás, fiaztató, malacnevelő, hizlalda- állapota szerkezetkész – megvalósult

A telep épületeinek elhelyezése és az épületek belső logisztikai kialakítása elősegíti a gyors és hatékony napi működést, az épületek hőtechnikai kialakítása elősegíti a sertés


4. A komplett tartástechnológia leszállítása – megvalósult

A legmodernebb tartástechnológiai eszközök beszerzésével biztosítottuk a legnagyobb fokú automatizálást és az állatjóléti szempontból szükséges stresszmentes környezetet.

5. Speciális világítótestek gyártása, leszállítása – megvalósult

A sertés szemének megfelelő spektrumot biztosító fényforrásokat gyártottunk kísérleti céllal, melynek eredményeképp feltételezhetőleg kevesebb lesz a fajlagos takarmányfelhasználás, és csökkennek az állategészségügyi problémák.


6. Hídmérleg létesítése – megvalósult

A telep bejáratánál egy sekélyaknás acél hídmérleget helyeztünk el a megvásárolt takarmány és a sertések súlyának pontos ellenőrzése céljából.


7. Takarmánykeverő üzem – megvalósult

A maximális napi súlygyarapodás eléréséhez szükséges optimális takarmánykeverék kikísérletezéséhez saját takarmánykeverő üzemet létesítettünk a telep mellett.


8. A telep villanyszerelési és gépészeti munkálatai – folyamatban


9. Szociális épület kivitelezése – folyamatban


10. Külső infrastruktúra megvalósítása – folyamatban


11. Biogáz üzem telepítése – folyamatban