Tevékenységek

Intenzív sertéstartás

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az EU-FIRE Holding leányvállalatával, az AGRO-PROSPECT Kft.-vel közös kutatás-fejlesztési és innovációs programot valósít meg, amelynek keretében modern génmegőrző és fajtakísérleti telepet hoznak létre 2021 végére a Heves megyei Kisfüzesen.

Az összesen 1 milliárd 640 ezer forintos kormányzati támogatással megvalósuló génmegőrzési és kutatás-fejlesztési program célja a magyar sertésállomány több mint felét adó, nemzeti értéket képviselő keszthelyi magyar nagyfehér hússertés génállományának megőrzése, javítása annak érdekében, hogy – különösen a takarmányárak világszintű emelkedése közepette – alacsonyabb fajlagos költséggel több és jobb minőségű húst adjon az állomány.

A program keretében az AGRO-PROSPECT Kft. 2021 végére egy innovációs sertéstelepet alakít ki a Heves megyei Kisfüzesen. A 250 kocából álló biztonsági tenyészállomány génmegőrzési, kutatási-fejlesztési és oktatási célú hasznosítását szolgáló telepen a fiaztató és malacnevelő épület, a csoportos kocaszállás, a hizlalda építési munkálatai már zajlanak, a szükséges környezetvédelmi és takarmányozási infrastruktúra kialakításával együtt. Az EU-FIRE Csoport célja, hogy a kísérleti sertéstelephez kapcsolódva, néhány éven belül egy évente 5–6 ezer sertés feldolgozására alkalmas húsfeldolgozót is kialakítson Kisfüzesen.