Geotermikus energia

Kiaknázható lehetőségek

ÖNKORMÁNYZATOKNAK

Korszerűsítse települése távhőrendszerét!

A geotermikus energiában rejlő lehetőségek csak a helyi adottságoktól függnek. Egy város vagy település fűtőművének földgázfelhasználása, egyúttal károsanyag-kibocsátása és üzemeltetési költsége nagyban csökkenthető a megújuló energia felhasználásával. Azokon a területeken, ahol jelentős termálvízkészletek vannak és a helyi adottságok is megfelelőek, lehetőség van a távhőrendszernél korábban felhasznált energiahordozókat geotermikus energiával kiváltani. Jelenleg tucatnyi település működteti távhőrendszerét geotermikus energiával az országban, a fennmaradó 208 távfűtést üzemeltető városban még nyitva áll a lehetőség a geotermikus energia távfűtési célú alkalmazására.

Ők már tudják

Ezeken a teleüléseken geotermikus energiával fűtenek

Milyen lépésekből áll egy ilyen projekt?

 1. Feltérképezzük a geotermikus energia távhő célú felhasználásának lehetőségét az önök településén. Felmérjük a környék geotermikus adottságait, a kitermelhető melegvíz visszasajtolásának lehetőségeit, valamint a rendszer kiépítésének lehetséges változatait.
 2. Amennyiben a felmérés bíztató eredménnyel zárul, elkészülnek a beruházási tervek, az engedélyezési dokumentációk és egy üzleti terv.
 3. Segítséget nyújtunk a megfelelő támogatási struktúra felállításában és pályázati forrás bevonásában.
 4. Megindulnak a fúrások, majd megtörténik a felszíni rendszer kiépítése és üzembe helyezése.

Lépjen velünk kapcsolatba!

BEFEKTETŐKNEK

Mit kell tudni a geotermikus energiáról?

A geotermikus energia a jövő energiája. Környezetkímélő, folyamatosan rendelkezésre áll és nem fogy el. Magyarország gazdag termálvízben, a geotermikus energia pedig alkalmas lehet a földgáz kiváltására a települések távhőrendszerének korszerűsítésében. Jelenleg mindösszesen egy tucat település működteti távhőrendszerét geotermikus energiával az országban, így a fennmaradó 208 távfűtést üzemeltető városban még nyitva áll a lehetőség az új technológia előtt.

Bővebben a geotermikus energiáról

Miért fektessen a geotermikus energiába?

 • A geotermikus energia jelentheti az elkövetkező évek megújuló energetikai befektetéseinek a gerincét. A magyar kormány is elkötelezte magát emellett és 2020-ra 14,65 százalékos megújuló energia részarány elérését tűzte ki.
 • Magyarország termálvíz nagyhatalom, ezért az egyik legígéretesebb ország a geotemális energia kiaknázásában.
 • A geotermikus energia szerepe elodázhatatlan a hazai távhőrendszerek modernizációja során. Jelenleg mindössze egy tucat település működteti távhőrendszerét geotermikus energiával Magyarországon, a fennmaradó 208 távfűtést üzemeltető városban még nyitva áll a lehetőség a geotermikus energia távfűtési célú alkalmazására. Ez egy igen jelentős piaci lehetőség.
 • Mind a már széles körben használt geotermikus távhőrendszerek, mind az innovatív EGS technológiával felépülő geotermikus erőmű iránt világszerte nagy az érdeklődés.
 • Az itt bemutatott projektek és befektetési lehetőségek megtérülnek. Erre garancia az EU-FIRE közel 15 éves tapasztalata nagyszabású beruházások sikeres lebonyolításában.
 • A projekteket az Európai Unió és a magyar kormány is támogatja. Az EU-FIRE egy megbízható, magyar tulajdonú vállalat, amelynek működése összhangban van az energiapiaci trendekkel és az állami célkitűzésekkel: megújuló és megfizethető energia, energiafüggetlenség, klímavédelem.
 • A geotermikus energia biztos befektetési lehetőség. Áramot lehet importálni, hőt viszont csak itthon lehet termelni.

A geotermikus energia előnyei

 • Környezetbarát - Kevesebb szennyezés, környezetbarát alternatív energia biztosítása a hagyományos tüzelőanyagok elégetése helyett
 • Megbízható - Más megújuló energiaforrásokkal, pl. a szél- és a napenergiával szemben a geotermikus energia az év teljes időszakában napi 24 órán át hasznosítható energiatermelésre
 • Kiszámítható - Más megújuló energiaforrásokhoz hasonlóan a geotermikus energia is az energiaellátás biztonságát nyújtja, és közben csökkenti a hagyományos tüzelőanyagok importálása iránti igényt. Ezáltal jelentős szén-dioxid megtakarítás érhető el a fosszilis energiahordozók kiváltásával.
 • Takarékos - Alacsony energia-díjakat tesz lehetővé, hiszen a geotermikus energiát hasznosító erőművek üzemeltetési költségei alacsonyabbak.
 • Gazdaságos - Kisebb földterület szükséges a geotermikus erőművek felépítéséhez
 • Hosszú távú - A geotermikus energia gyakorlatilag kimeríthetetlen

Éves jelentések, beszámolók


Érdeklik befektetéseink?

Írjon nekünk!

SZAKEMBEREKNEK

Dolgozzunk együtt a jövő technológiáján!

Magyarország geotermikus energia potenciálja Európa-, sőt világszerte elismert, a geotermikus energia aránya azonban az összenergia felhasználásban jelenleg még nem éri el a kívánt mértéket. Ahhoz, hogy használata általánosan elterjedjen, és a napjainkban népszerű energiaforrásokat legalább részben felválthassa, szemléletváltásra van szükség, ami ugyan már elkezdődött, de idő, amíg végbe megy. Mi azon dolgozunk, hogy minél közelebb hozzuk ezt az időt.

Reméljük, Ön is csatlakozik hozzánk ebben a munkában.

LAKOSSÁGNAK
Fotó: Breather

Olcsó és tiszta - ilyen energiát szeretnénk mindannyian!

A geotermikus energia ilyen, ráadásul Magyarországon nagy mennyiségben áll rendelkezésre.

Az EU-FIRE Kft. már több városban indított el olyan projektet, amely a városi távhőszolgáltatást modernizálja úgy, hogy geotermikus energiával váltja ki a földgáz alapú hőtermelést.

Tudjon meg minél többet geotermikus energiában rejlő lehetőségekről és támogassa erőfeszítéseinket, hogy ön is minél hamarabb élvezhesse ennek a zöld energiának az előnyeit!

Bővebben a geotermikus energiáról

Családi házak, üvegházak, medencék, épületek fűtését és hűtését is olcsóbbá és környezetbaráttá teheti a geotermikus energia

Így hasznosíthatja otthonában, vállalkozásában a geotermiát

Az alábbi oldalon gyorsan és kényelmesen feltérképezheti, hogy lakásfelújítás, fűtéskorszerűsítés esetén hogyan juthat kölcsönhöz a legjobb feltételekkel: www.bankkalkulator.hu

AMIT A FÖLD MÉLYE REJT

 

Annak érdekében, hogy megérthessük bolygónk működését, fontos megismerünk annak belső szerkezetét. Az atmoszféra a bolygó felszínét körülvevő légkört, a hidroszféra pedig a Földön fellelhető különböző halmazállapotú vizek összességét foglalja magában.
Előző írásunkból megismerkedhettetek a Föld belső szerkezetével, valamint a belső folyamatokat hajtó hőenergia forrásával. Ebben a részben bemutatjuk, hogy társadalmunk számára milyen közvetett és közvetlen haszna van ennek hőnek.