PROJEKTJEINK - Mosonmagyaróvár

Geotermikus megoldások

Mosonmagyaróvári Geotermikus Fűtésrendszer

Folyamatban

Mosonmagyaróvár jelenlegi távhőrendszere földgázt használ fűtőanyagként. A mosonmagyaróvári projekt célja, hogy egy új, megújuló geotermikus energiát hasznosító hőközpontot csatlakoztassunk a meglévő elsődleges távhőellátó vezetékhez, így ellátva az alap hőszükségleteket. A távfűtő rendszert így nagy részben geotermikus üzeművé alakítjuk, csúcsidőben gázkazán tud rásegíteni a rendszerre.

A geotermikus hőközpontot a város dél-nyugati részén tervezzük megvalósítani. A tervezett létesítmény egy max. 10 MW maximum kapacitású geotermikus hőellátórendszert, és az összes szükséges kiegészítő berendezéseket foglalja magába. A projekt főbb lépései a következők

  • Termelőkút fúrása
  • Visszasajtoló kút fúrása
  • Hőközpont tervezése és létrehozása
  • A hőközpont csatlakoztatása a meglévő elosztó hálózathoz
  • A kutak és a hőközpont közötti csőrendszer megépítése
  • A meglévő elosztó hálózat bővítése
  • Az építkezés megindulásának időpontja 2016. tavasz.

Sajtóközlemények

A jövőben kiemelt szerepe lesz a környezetbarát energiának Mosonmagyaróvár távhő és melegvíz ellátásában.

Július 2-án ünnepélyes keretek között, dr. Árvay István polgármester jelenlétében, aláírták a város hosszútávú távhőellátását biztosító szerződést, mely a Városüzemeltető és Fenntartó Kft., a Geotherm Hungary Kft., illetve a MESZ Mosonmagyaróvár Energia Szolgáltató Kft. között került megkötésre.

A Mosonmagyaróvár délnyugati részén lemélyített 2300 méteres mélységű termálkút kiváló teszteredményeket produkált. Az innen kitermelt termálvíz hőenergiáját fogják átadni a meglévő távhőrendszernek, a lehűlt termálvizet pedig egy visszasajtoló kúton keresztül visszatáplálják a vízadó rétegekbe. Ezzel a technológiával teszik megújulóvá az energiaforrást.

A tervek szerint a felszíni vezetékrendszer és hőátadó központ építése nyár végén, kora ősszel indulhat és várhatóan január elején kezdhetik meg a termelést. Ezen keresztül juttatják majd el az energiát a távhőszolgáltatóhoz. Az így kialakított, több lábon álló távhőrendszer növeli az energiaellátás biztonságát, hozzájárul az energiaárak mérsékléséhez és javítja a város helyzetét a környezetterhelés szempontjából. A Geotherm Hungary Kft. által vezetett projekt hozzávetőlegesen 7500 tonna szén-dioxid kibocsátását váltja majd ki. A megújuló energiát használó nagyszabású fejlesztésre a kormány is zászlóshajóként tekint és 2,1 milliárd forinttal támogatja a mintegy 3,2 milliárd forint összköltségvetésű beruházást.

Sikerrel zárult az első geotermális fúrás Mosonmagyaróváron: a Geotherm Hungary Kft. szakemberei a 2300 méteres mélységben kivitelezett termálkút több szakaszában is bíztató eredményeket ígérő melegvizet találtak. Az épülő geotermális rendszer alapkövét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Dr. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere és Kovács Péter, a projektet megvalósító Geotherm Hungary Kft. stratégiai igazgatója helyezte el ma délelőtt. A több mint 3 milliárd forintos beruházás célja, hogy nagyobbrészt helyben kinyerhető, megújuló energiára állítsák át a város jelenleg földgázzal fűtött távfűtőrendszerét.

Várhatóan több mint tízezer lakás és 200-nál is több cég és közintézmény fűtése lesz környezetbarát a projekt eredményeképpen, ezzel jelentősen csökkentve a város széndioxid-kibocsátását.

Amint az a - részben a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. tulajdonában álló - Geotherm Hungary kutatásaiból kiderül: az itteni termálvízbázis a kinyerhető vízhozammal és -hőmérséklettel alkalmas a megújuló energián alapuló távhőrendszer kialakítására.

Az állami támogatással megvalósuló beruházás első ütemében befejeződött az első termelőkút kivitelezése, majd ezt követően valósul meg a visszasajtoló kút. A hőenergia kinyerését követően ez vezeti majd vissza a lehűtött vizet - környezetbarát módon - a kívánt mélységbe. Miután mind a termelő-, mind pedig a visszasajtoló kút kivitelezésével végeztek a szakemberek, megkezdődhet a hőközpont, valamint a hozzá kapcsolódó vezetékrendszer kiépítése. A teljes beruházás várhatóan az év végén fejeződik be.

A geotermikus energia felhasználásával a projekt várhatóan mintegy 7500 tonna üvegházhatást okozó szén-dioxid kibocsátását váltja ki.

Magyarország területének mintegy kétharmada – elsősorban a Kisalföld, az Alföld, az északi karsztos területek és Zala megye – kínál megfelelő körülményeket a geotermia számára. Jelenleg közel egy tucatnyi magyar településen már hasznosítják a geotermális energiát a távhőrendszerben, és szakértők szerint további legalább 20-25 település távfűtési rendszerét lehetne megtérülő beruházással átállítani a geotermális energia használatára.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a Nyugat-dunántúli régió – különösen Győr-Moson-Sopron megye – a Kárpát-medencének az a térsége, amely kifejezetten alkalmas a megújuló energiaforrások telepítésére.

A 2011-ben alakult, magyar tulajdonú EU-FIRE Kft. fontos szereplő a környezetbarát ingatlanfejlesztések és geotermikus beruházások piacán. A vállalkozás nevéhez fűződik a Makói Geotermikus Fűtőrendszer és a Csongrádi Geotermikus Kaszkádrendszer kiépítése, és jelenleg is több futó geotermikus projektjük van országszerte.

Bővebben a projekt honlapján

További projektjeink

Nézze meg ezeket is!