Okosenergia

biztonság és kényelem

Miért jó a geotermia?

A talpunk alatt rejlő energia egy életre szól és mindig kéznél van: nem kell hozzá szél vagy napsütés.
Az okosenergia:

 • megbízható – nem fogy el, így életre szóló energiabiztonságot ad
 • független – megteremtheti otthona vagy vállalkozása energiafüggetlenségét
 • komfortos – „láthatatlan”, zajtalan és egyszerűen kezelhető fűtési és hűtési rendszert biztosít
 • kiszámítható – nem függ a fosszilis energiahordozók világpiaci árától, így hosszú távon is előre tervezhető, állandó alacsony költséget jelent
 • sokoldalú – nemcsak fűt, de hűt és meleg vizet is termel
 • környezetbarát – nem szennyezi a talajt, a vizeket vagy a levegőt, nem zajos így egészséges környezetet teremt családja és a környezete számára
 • értékteremtő –vonzó választás a korszerű, környezettudatos otthont keresők számára
 • gazdaságos – jelentősen csökkenti a fűtési és hűtési költségeket

Kik hasznosíthatják a geotermiát?

Családi otthonok

Családi házak, társasházak, lakóparkok, villaépületek fűtését, hűtését és meleg víz ellátását biztosíthatjuk geotermikus energiával. Nemcsak az épületeken belül, de kültéren is hasznosítható vagy a rendszerrel jégmentesítheti autóbeállóját vagy járdáját is.

Vállalkozások

A Föld hőjét használhatjuk üzemek, mezőgazdasági létesítmények – pl. istállók, melegházak vagy terménytárolók –, uszodák vagy vállalati telephelyek ellátására. Különösen előnyös lehet nagy alapterületű üdülők, panziók üzemeltetésekor is.

Önkormányzatok

A geotermikus energia közintézmények (oktatási intézmények, művelődési házak, idősotthonok stb.) fűtésére, hűtésére és meleg víz ellátására is kiválóan alkalmas.

Hogyan működik az okosenergia?

A Föld felszíne alatt 100 méterrel 15-17 fokos a talaj hőmérséklete, függetlenül a felszíni időjárástól. Ezt az adottságot használjuk ki a geotermiában: talajszondával kitermeljük a hőt, majd geotermikus hőszivattyú segítségével fűthetünk és készíthetünk meleg vizet. Nyáron meg lehet fordítani a folyamatot és ugyanazzal a hőszivattyúval hűteni is tudjuk az épületet.

Egyszeri fúrási munkálatokkal és épületgépészeti feladatokkal lehet létrehozni a rendszert, onnantól többnyire beavatkozás nélkül működik.

A georendszerek akkor tudnak a leghatékonyabban működni, ha jó az épületek hőszigetelése. A hatékony hőszivattyús fűtéshez az alacsony hőmérsékletű fűtési módok szükségesek, mint a falfűtés, a padlófűtés illetve mennyezetfűtés, esetleg a fan-coil. Ezekkel a rendszerekkel – a padlófűtést kivéve – hűteni is lehet.

Otthonunk fűtése és hűtése jelenti rendszerint a legmagasabb havi kiadást. Geotermikus rendszerrel ezeket a költségeket jelentősen le tudjuk csökkenteni.

Költségek és megtakarítások

A költségeket számos tényező befolyásolja, egyebek mellett a geológiai adottságok, az igényelt hőmennyiség, a megközelíthetőség vagy a speciális fúrási igények. A teljes rendszer – a helyszíni adottságoktól függően - már 5 millió forinttól elérhető, ezt követően pedig sem a fűtés energiahordozó igénye, sem a klímaberendezés áramszámlája nem jelenik meg többé a rezsiben. Egy elektromos autó árából ahhoz hasonló előnyöket kapunk: magas komfort, olcsó üzemeltetés, korszerű és környezetbarát technológia, a fosszilis tüzelőanyagtól és az olajártól való függetlenség.

A hőszivattyú működéséhez villamos áram szükséges, ám ennek ára kb. 40%-kal alacsonyabb a lakossági áram áránál. Ha az okosenergiát napelemmel kombináljuk, akár ingyen is fűthetünk és hűthetünk egész évben.

Geotermikus rendszerek kiépítéséhez két pályázat is elérhető magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek számára:

 • a GINOP-8.4.1/A-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel és
 • a VEKOP-5.2.1-17 Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel.

Mindkét konstrukció 0%-os éves kamattal elérhető.

Gyakori kérdések

A meglévő otthonunkban is át tudjuk állítani a fűtést-hűtést geotermikus rendszerre vagy csak újépítésű házaknál használható?

Mind a használt, mind pedig az új épületekben kiépíthető a georendszer, ám használt lakásnál szükség lehet a hőszigetelés javítására illetve a radiátorok padló-, fal- vagy mennyezetfűtésre való cseréjére.

Mennyi időbe telik egy geotermikus rendszer kiépítése?

A tervezés és engedélyezés kb. 2 hónap, a kivitelezési munkák (szondafúrás + belső gépészet) pedig egy hét alatt elkészülnek.

Mekkora egy ilyen rendszer helyigénye?

A talajszondák telepítésére kb. 30-80 m2 helyre van szükség a kertben. A talajszondák a telepítés és területrendezés után nem látszanak. Újépítésű házaknál a talajszondák akár a ház alá is telepíthetők. A lakásban, tárolóban vagy pincében egy hűtőszekrény méretű hőszivattyút kell elhelyezni.

Ha probléma adódik a rendszerrel, hova fordulhatunk? Milyen a szervizellátottság?

A georendszereknek már önmagukban jóval kisebb a szervizigényük, mint a gázkazánoknak vagy a split-klímáknak. Ha mégis probléma merül fel, a hőszivattyúknak jól működő magyarországi szervizhálózata van.

Kombinálhatom-e a geotermikus energiát más technológiákkal?

Igen, sőt kifejezetten javasolt a geotermikus rendszer elektromos áram igényét napenergiával előállítani. Ezáltal nem csak fűtési és meleg víz előállítási költségeit csökkentheti nullára, de elektromos áram számláját is.

12 ok, amiért érdemes a geotermiát választania

 1. nem kell többé drága és környezetszennyező energiahordozót vásárolnia
 2. a leghidegebb télben és a legforróbb nyári napokon is olcsó és biztonságos fűtést és hűtést képes szolgáltatni
 3. megfelelő méretű napelemes rendszerrel kombinálva gyakorlatilag egész évben ingyen fűthet, hűthet és állíthat elő meleg vizet
 4. búcsút mondhat az összképrontó klímaberendezéseknek, a csöpögő kondenzvíznek és a rendszeres karbantartási és tisztítási költségeknek
 5. ugyanígy nincs szükség gázvezetékre, gázórára, kéményre vagy kéményseprésre
 6. a gázvezeték hálózattól távoli helyen is kiépíthető
 7. nincs semmiféle helyi káros anyag kibocsátás
 8. teljesen halk működés, hűtési üzemmódban is
 9. a működés során nincs tűz-, robbanás- vagy szénmonoxidveszély, nem kell szellőzőnyílásokat kialakítania
 10. nem kell aggódnia a klímaberendezések okozta esetleges betegségek és fertőzések miatt
 11. energiaellátásának biztonsága függetlenebb lesz a külpolitika alakulásától
 12. a rendszer használatával segít megőrizni a Földet a következő nemzedékeknek. A geotermia olyan zöldenergia, amely jóval kevésbé terheli a környezetet, mint a hagyományos technológiák.

Ha számít a biztonság, ha számít a jövő.

Kérje ingyenes szaktanácsadásunkat és felmérésünket!

Vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben tudni szeretné, hogy Önnek érdemes-e foglalkozni a geotermikus fűtésre való átállás lehetőségével.

E-mail : okosenergia@eu-fire.hu

Eszközbeszerzés az EU-FIRE Kft.-nél

A pályázaton egy KW30 típusú hidraulikus lánctalpas fúrógépet szereztünk be, mellyel gazdaságosabban és hatékonyan végezhetünk a térségben és országosan magasabb feldolgozottsági szintű próbafúrási és talajmintavételi szolgáltatási tevékenységet.

 • a szerződött támogatás összege: 16,25 Millió Ft
 • a támogatás mértéke (%-ban): 50 %
 • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2017.09.28.
 • projekt azonosító száma GINOP-1.2.2-15-2016-02601

Pályázati lehetőségek sekélygeotermiás beruházásokhoz

A hitelprogramok célja:
A hitelprogram célja a lakossági szektor épületenergetikai beruházásaihoz szükséges forrás rendelkezésre bocsátása a lakóépületek energiahatékonyságának, valamint a lakóépületekhez kapcsolódó megújuló energiaforrás alkalmazásának növelése érdekében.

Támogatható tevékenységek köre:
A támogatható tevékenységek körére vonatkozóan mind a természetes személy, mind pedig a társasház és lakásszövetkezet kölcsönfelvevő esetében részletes leírást tartalmaz a termékleírás az energiahatékonyság javítására és a megújuló energia felhasználására vonatkozó tevékenységek körét illetően is.

Beadható: 2017. április 24. - 2022. december 31.

Kölcsönfelvevő lehet
1. természetes személy,
2. társasház,
3. lakásszövetkezet

Kamat: 0% / év

A kölcsön összege
Természetes személyek esetén minimum 500.000 forint, maximum 10 millió forint.
Társasházak és lakásszövetkezetek esetén lakásonként minimum 500.000 forint, maximum 7 millió forint.

Önerő
Az önerő elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének minimum 10%-a. Az Önerőbe a lakás-előtakarékossági számlán lévő, az állami támogatással és betéti kamattal növelt megtakarítási összeg bizonyos esetekben beszámítható. Ugyancsak elszámolhatók az önerő terhére a hitelprogram során felmerülő adminisztrációs tevékenységek költségei, így az ingatlanra vonatkozó tulajdoni lap másolata beszerzésének költsége, az értékbecslés díja, valamint az energetikai tanúsítvány és az ingatlanbiztosítás díja.

A pályázatnál nem számítanak fel
- kezelési költséget
- rendelkezésre tartási jutalékot
- előtörlesztési díjat
- szerződésmódosítás díjat.

A kölcsön futamideje:
A kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 20 év, amely az esetleges türelmi és rendelkezésre tartási idővel együtt értendő.

Rendelkezésre tartási idő:
A kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 18 hónap.

Letöltés

A pályazati kiírás letöltése .pdf fájlként.

A program célja:
A hitelprogram célja a finanszírozási forrásokhoz nem vagy nem megfelelő mértékében hozzájutó mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése, korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, valamint e képesség növelésének támogatása a külső finanszírozáshoz történő hozzáférés javítása révén. A hitelprogram mikro-, kis- és középvállalkozások olyan, pénzügyi szempontból életképes és jövedelemtermelő beruházásait támogatja, amelyek megújuló energiaforrás (a szélenergia kivételével) felhasználásával hálózatra termelés céljából villamos energiát állítanak elő.

A pályázatok beadhatók
2017.02.28. és 2018.06.30. között.

Kérelem benyújtása:
A hitelkérelem csak az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező közvetítőhöz nyújtható be. A közvetítők listáját az MFB Zrt. a honlapján teszi közzé.

Rendelkezésre álló keretösszeg
30 milliárd Ft

Kölcsönfelvevők köre
mikro-, kis- és középvállalkozások

A kölcsön összege
minimum 1 millió Ft, maximum 1 milliárd Ft

Saját forrás
legalább 10%

Kamat: 0% /év

A kölcsön felhasználása:
A hitelprogram keretében nyújtott kölcsön a végső kedvezményezett gazdaságilag potenciálisan életképes projektjének megvalósításához használható fel:
• Előkészítési tevékenységek (önállóan nem, csak valamely beruházási tevékenységgel együtt támogathatóak): előzetes tanulmányok
• Beruházási tevékenységek: ingatlanvásárlás; műtárgy, vagy épület építési, kivitelezési költségei, immateriális javakra irányuló beruházás
• Megvalósításhoz kapcsolódó költségek (önállóan nem, csak valamely beruházási tevékenységgel együtt támogathatóak)

Futamidő
a felhasználástól függ, maximum 15 év

Rendelkezésre tartási idő
A kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 24 hónap (indokolt esetben 6 hónappal meghosszabbítható).

A projekt megvalósulásának határideje
A projekt megvalósítását a szerződéskötést követő 24 hónapon belül be kell fejezni fizikailag és pénzügyileg. Ez a határidő indokolt esetben 6 hónappal meghosszabbítható.

Letöltés

A pályazati kiírás letöltése .pdf fájlként.

Támogatás célja
Az intézkedés célja térségi szintű, turisztikai termékcsomagok és kisléptékű tematikus turisztikai fejlesztések támogatása, melyekkel megyei szintű turisztikai vonzerő elemekre épülő, koordinált fejlesztések valósíthatók meg. Ennek keretében a helyi, térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítására, fejlesztésére nyílik lehetőség.

Támogatás megnevezése
TOP-1.2.1-16 - Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés

Támogatás formája
vissza nem térítendő

Támogatás elnyerésének módja
standard kiválasztási eljárásrend

Forrás összege (Ft)
20.409.000.000

Beadás kezdete
2017.05.31.

Beadási határidő
2017.09.29.

Kedvezményezettek köre
Helyi önkormányzatok, Önkormányzati hivatal (költségvetési szerv), Helyi önkormányzatok társulásai, Helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások által létrehozott gazdasági társaságok, amelyekben az önkormányzatok többségi tulajdonrésszel rendelkeznek, Egyházi jogi személyek, Magyarország területén alapított és itt székhellyel rendelkező, jogi személyiségű civil szervezetek

Támogatás mértéke
100%

Támogatási minimum összege (Ft)
40.000.000

Támogatási maximum összege (Ft)
1.430.000.000

Támogatott projektek száma (minimum - maximum)
91 - 160

Letöltés

A pályazati kiírás letöltése .pdf fájlként.

Az alábbi oldalon gyorsan és kényelmesen feltérképezheti, hogy lakásfelújítás, fűtéskorszerűsítés esetén hogyan juthat kölcsönhöz a legjobb feltételekkel: www.bankkalkulator.hu