Circular Economy: Fókuszban a megújuló energia


Az EU-FIRE Kft. képviseletében Kovács Péter stratégiai igazgató is részt vett a 2017. április 28-án megrendezésre kerülő Circular Economy: Fókuszban a megújuló energia című konferencián és kerekasztal-beszélgetésen, amely a Szent István Egyetem, a Reykjavík Egyetem és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közös szervezésének köszönhetően valósult meg.

A „circular economy”, vagy „cirkuláris gazdaság” elsődleges célja az erőforrások újra hasznosítása. Egy olyan alternatív modellt kínál – a hagyományos, lineáris gazdasági modellel szemben –, amely szem előtt tartja, hogy a természeti erőforrások felhasználása, átdolgozása termékekké, a termékek megvásárlása, használata, majd eltávolítása igen költséges, és hosszú távon nem jelent előnyös megoldást az erőteljesen fogyatkozó erőforrásaink miatt. A cirkuláris gazdaság igyekszik minél tovább fenntartani az erőforrásokat és a termékeket, és jelentős mértékben csökkenteni a hulladék mennyiségét.

A konferencia során arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a cirkuláris gazdaság témaköre egyre népszerűbbé válik a nagyvállalatok körében, egyre többen alkalmazzák, melynek részét képezi a hulladékmentes termelésre való törekvés és a megújuló energiák alkalmazása.