Geotermia és megújulóenergetikai divízió

Környezetbarát megoldások, kiaknázható lehetőségek

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli 2021-ben az EU-FIRE Csoport, amely a geotermikus energiaforrások fejlesztésének szakértőjeként meghatározó szereplő a magyar környezetbarát ingatlanfejlesztések és beruházások piacán.

Egy város vagy település fűtőművének földgázfelhasználása, egyúttal károsanyag-kibocsátása és üzemeltetési költsége nagyban csökkenthető a megújuló energia felhasználásával. Azokon a területeken, ahol jelentős termálvízkészletek vannak és a helyi adottságok is megfelelőek, lehetőség van a távhőrendszernél korábban felhasznált energiahordozókat geotermikus energiával kiváltani.

Számunkra fontosak a környezetbarát energiaforrások

A környezetbarát energiaforrások fontosságát és kiemelkedő szerepét felismerve a társaság szakértő csapata a magyarországi geotermikus energiakutatások és felmérések aktív szereplője, élenjáró képviselője. 2006-ban külön divíziót alapított, amely kifejezetten a geotermikus projekttechnológiák szakmai kérdéseivel, a geotermikus projektek műszaki, jogi és pénzügyi megvalósíthatóságával foglalkozik. A geotermikus projektek finanszírozása érdekében kapcsolatban áll hazai és nemzetközi bankokkal, befektetőkkel, kockázati alapokkal, és jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a projektekre igénybe vehető állami és európai uniós pályázatok előkészítésében és sikeres felhasználásában, amelyet a beruházásaikhoz eddig elnyert, több milliárd forintnyi pályázati forrás is igazol.

Küldetésünk, hogy elérhető geotermikus energiát biztosítsunk egy-egy város vagy közösség számára, lehetővé téve, hogy e közösségek olcsóbban jussanak hozzá az energiához. Mindez hozzájárulhat az energiafüggőség mérsékléséhez, a megújuló energia pedig csökkenti a társadalom ökológiai lábnyomát, és ezzel óvja bolygónk jövőjét.

Szolgáltatásaink

  • Geotermikus megoldások teljeskörű tervezése, állapotfelmérés
  • Projektek vezetése és aktív részvétel a fizikai megvalósításban
  • A projekthez szükséges forrásstruktúra kialakítása
  • Elkészült geotermális rendszerek üzemeltetése

Szakmai anyagok

Geotermikus energia online kutatás – 2017

Tompai napelemes rendszerek

A faluban 4 kormányzati intézmény kapott támogatást napelemekre (mind a 4 épület 159 polikristályos modellt kapott, és együttesen teljesítményeik meghaladják a 44,5 kW teljesítményt). Ez a fejlesztés nemcsak környezetbarát energiát, hanem olcsóbb áramforrást is biztosít.

További részletek

A mátészalkai geotermális távhőrendszer fejlesztése

A tervezett fejlesztés keretében egy darab 1200 méter talpmélységű termálkút létesül az önkormányzat tulajdonában álló területen. A tervezett vízhozam alapján 2,5 MW hőteljesítmény érhető el. A hasznosításhoz egy egy csöves kaszkád rendszer kerül kialakításra. A meglévő 7 hőközpontba egy NA 150-es vezetéken jut el a hő, egymást követően. A hőcserélőket a távfűtő rendszer meglévő visszatérő …

További részletek

Mosonmagyaróvári Geotermikus Fűtésrendszer

Mosonmagyaróvár aktuális távhőrendszere jelentős részben földgáz tüzelésű kazánokkal látja el a fogyasztók fűtési igényeinek kielégítését. Projektünk célja, hogy Magyarország kiváló földtani adottságait kihasználva, megújuló geotermális hőenergiával váltsuk ki a földgázfelhasználást. Ezzel nem csupán a város fenntartható és hosszú távú energiaellátása biztosítható, de az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésével hazánk klímasemlegességi céljaihoz is hatékonyan hozzájárul. A geotermikus fűtőmű …

További részletek

Elemző tanulmány készítése a Karcag Város geotermikus energiafelhasználási lehetőségeire vonatkozóan

Az EU-FIRE Csoport Karcag Város megbízásából részletes műszaki és gazdaságossági elemző tanulmányt készített „Az önkormányzati intézmények fűtési és használati melegvíz előállítási költségeinek csökkentése érdekében geotermikus energia helyi lehetőségeinek felhasználásával” címmel 2008-ban.

További részletek

További projektek