Csúcstechnológia és tömegtermelés: lendületbe hoztuk a hazai egészségipart


Miközben a járvány újabb hulláma közelít, startolt az EU-FIRE Csoport világszínvonalú egészségügyi eszközöket előállító üzeme. Mátészalkai gyárunk azonnal és hathatósan csökkenti Magyarország kiszolgáltatottságát, hiszen eddig hazánk az egészségügyi termékek 80 százalékát külföldről szerezte be.

Miközben a járvány újabb hulláma közelít, startolt az EU-FIRE Csoport világszínvonalú egészségügyi eszközöket előállító üzeme. Mátészalkai gyárunk azonnal és hathatósan csökkenti Magyarország kiszolgáltatottságát, hiszen eddig hazánk az egészségügyi termékek 80 százalékát külföldről szerezte be.

Az EU-FIRE Csoport üzemének beruházása példamutató, mert nemcsak az átadó ceremónia világszínvonalú, hanem a termelés is az – méltatta szelíd tréfával a múlt csütörtökön indult gyárat Varga Mihály. A pénzügyminiszter az üzemavató-ünnepség lézershowjára utalt, amelyikben egy lézerlány dalolta, hogy „Mátészalka bennem lüktetsz, szülőföldem, hazaföldem” – és minden mátészalkai, ha el is hagyta városát, hazatér. Úgy tűnik, ez több puszta marketingszónál, az EU-FIRE Csoport alapítója és tulajdonosa Kovács Imre és Kovács Péter is innen származott el, és ide hozta vissza azt a gyárat, amelyik 50-60 százalékban önellátóvá teszi Magyarországot az üzemben készülő egészségügyi eszközökből. (Többek között 200 millió nitril vizsgáló- és védőkesztyű, 350 millió injekciós tű, illetve több százezer szike, sebészeti olló és különböző amputációs eszköz jön le a gépsorokról évente.)

Ráadásul az átadás nemcsak a hazatérés ünnepe, hanem azé is, hogy Varga Mihály szerint az emberek ugyanazt gondolják az iparról, mint amiben a kormány hisz. Az utóbbi évtizedekben, magyarázta a pénzügyminiszter, Nyugat-Európában lábra kapott egy eszme, a dezindusztralizációé. Ennek lényege, hogy Európának nincs szüksége saját iparra, amit lehet, ki kell szervezni a világ távoli részeibe, a készterméket pedig visszahozni. Varga Mihály egyértelművé tette, hogy ez az eszme nem kedves a magyar kormány szívének, a kabinet azt vallja: minden országnak legyen ipari stratégiája, olyan, amelyik önállóságát erősíti. Ennek szellemében különösen fontos, hogy a lehető legtöbb innovatív, példamutató hazai beruházás valósuljon meg.

Az EU-FIRE üzeme a pénzügyminiszter szerint kétségtelenül ilyen, hiszen termékei nemcsak Magyarországon állják meg a helyüket, hanem exportra is alkalmasak. Ez a beruházás viszont nem jöhetett volna létre, amennyiben a kormány nem indítja el az Egészségipari Támogatási Programot, amelyik összesen 5700 munkahelyet teremtett, és 66 milliárd forintnyi támogatásból 87 milliárd forintnyi fejlesztést tett lehetővé. Az EU-FIRE mátészalkai üzem mintegy 8 milliárdból valósult meg, és ennek tekintélyes részét a kormány finanszírozta.

Persze a beruházás sikeréhez kellett Mátészalka polgármestere és országgyűlési képviselője is.

– Mátészalkán, a fény városában, ahogy mi hívjuk nagyon nagy lépés egy ilyen üzem átadása –  mondta Hanusi Péter. Mátészalka polgármestere egy kicsit visszanézett az átadó ünnepségen, és felidézte, milyen messziről indultak. Egy 15 hektáros területet hasított ki a város ipari parknak, a kormány segítségével közművesítették, bekötötték az úthálózatba, majd következett egy inkubátorház. Ma ott tart Mátészalka, hogy a 15 hektárból csupán 1 szabad – és folyamatban van egy 60 hektáros ipari parkfejlesztés. A cégek pedig csak jönnek, jönnek. Többek között azért, „beszélt haza” a polgármesterer, mert a mátészalkaiak hazahozzák őket: ilyen Kovács Péter is, akinek hála Mátészalka már nemcsak a fény városa, de az egészségé is.

– Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legsikeresebb legyen az ipari park fejlesztése – csatolt vissza a polgármester mondandójára Kovács Sándor. A választókerület országgyűlési képviselőjének egyébként Varga Mihály meg is köszönte, hogy tette a dolgát, és rendkívül kitartóan lobbizott az EU-FIRE-beruházásért. És amint azt Kovács Sándor az átadó ceremónián elárulta, amikor arról beszélt a miniszterrel, hogy kellene egy negyedik fejlesztési hullám is az ipari parkba, Varga Mihály olyan választ adott, amit nem mondhat el, viszont nagyon örömteli.

Az ide vezető út nem volt könnyű: megtépázta a terveket a járvány, adódtak technikai nehézségek, mégis: a gyár áll – vont pozitív mérleget Kovács Péter. Az EU-FIRE Csoport tulajdonosa hiszi, hogy a mátészalkai üzem a hazai egészségügyi ipar meghatározó szereplője lesz, és ha csúcsra jár, mintegy 5 milliárdos árbevételt produkálhat. Azt Kovács Péter nem tagadta, hogy az út a továbbiakban is hosszú lesz és nehéz – azt viszont ígérte, hogy végül újabb sikerekhez vezet.

Szavait két tétel hitelesíti. Az egyik, hogy Mátészalkán az EU-FIRE Csoport második egészségügyi beruházása lett kész. Kocsordon már üzemel egy hatékony, kisebb gyár, és hozza az elvárásokat. A A másik, hogy az EU-FIRE Csoport számára a mátészalkai üzem – ahogy a kocsordi is – több mint üzlet: a társadalmi felelősségvállalás jelképe is. A cégcsoport hitvallását Bethlen Gábor erdélyi fejedelemtől vette kölcsön, miszerint: „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.” Nos, Mátészalkán az EU-FIRE nemcsak azt tette meg, amit lehet, hanem azt is, amit kell. A most átadott, létfontosságú eszközöket előállító üzem ugyanis – saját költségén – felülteljesíti az ETP-pályázatban foglaltakat. Így lehetővé válik, hogy:

  • előre töltött, „oltásra kész” fecskendők gördüljenek le a gyártósorokról – ez a képesség szó szerint életbe vágó járvány esetén;
  • kapacitásaival az üzem kisegítse az ETP más szereplőit, például ha sterilizálásról van szó;
  • egy egészségügyi intézmény megrendelésének beérkezése esetén másfél nappal később már indulhat a kért termékkel megpakolt kamion.

De ezek a képességek, ha úgy tetszik, csak a pontot jelentik az i-n.

– A legfontosabbnak azt tartom, hogy Magyarország egészségipara lassanként a saját lábára áll: mátészalkai üzemünknek köszönhetően hazánk felében-kétharmadában önellátóvá válik az itt gyártott termékekből. Márpedig az utóbbi két, járvánnyal sújtott év világszerte megtanította, hogy ha hiányoznak az alapvető eszközök, akkor megbénul az egészségügy. Az EU-FIRE Csoport a maga tudásával és eszközeivel mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország ne sodródhasson ilyen nehéz helyzetbe – foglalta össze Kerékgyártó József, az EU-FIRE Kft. ügyvezető igazgató, miért szívügye cégnek a most átadott gyár.