Stratégiai együttműködés: az EU-Fire Csoport közösen kutat és dolgozik terepen az Óbudai Egyetemmel


Amikor a tudomány és a gyakorlat összefog inspiráló, innovatív projektek születhetnek.

Az EU-Fire Kft., Magyarország egyik meghatározó, geotermikus energiatermelő cége stratégia megállapodást írt alá az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karával. A partnerség célja közös projektek és pályázatok kidolgozása, szakmai gyakorlati helyek biztosítása, gyakornoki programok felépítése, illetve alkalmazott kutatási feladatok közös megvalósítása. Utóbbi során az Egyetem szakemberei és az EU-Fire Kft. munkatársai közös, kutatásokra és módszertani fejlesztésekre fókuszáló műhelyeket hoznak létre – a környezeti ipar és a műanyag-feldolgozás területén.

Az együttműködés mindkét fél számára előnyös. Az EU-Fire Kft. hozzáfér az Óbudai Egyetem Rejtő Karának kutatási és oktatási kapacitásához, míg az egyetem lehetőséget kap, hogy legújabb kutatási eredményeit a gyakorlatban is alkalmazza.

Mint azt az EU-Fire Kft. tulajdonos ügyvezetője Kovács Péter az aláírás kapcsán kifejtette, cégünk elkötelezett a fenntartható és innovatív technológiák iránt. A geotermikus energiát kiemelt fontosságú alternatív energiaforrás, így mindent megteszünk, hogy a technológiát minél szélesebb körben alkalmazza az Egyetem különböző projektjeiben, továbbá kész a mérnökképzésben is megosztani, hasznosítani tapasztalataikat.

Kovács Péter úgy fogalmazott, hogy: „A geotermikus energia az egyik legígéretesebb alternatív energiaforrás, amellyel jelentősen csökkenthetjük a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségünket. Az Óbudai Egyetem Rejtő Karával való együttműködés révén hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ez a technológia szélesebb körben elterjedjen.”

Az esemény kapcsán Dr. habil Koltai László hangsúlyozta, hogy az Óbudai Egyetem Rejtő Kara Magyarország egyik legnevesebb műszaki kara, kiemelkedő oktatási és kutatási múlttal, jelennel és jövővel – olyan tudásközpont, amelyik a környezeti ipar és a könnyűipar területén egyaránt jelentős tapasztalattal rendelkezik.

Dr. habil Koltai László hozzátette: „A geotermikus energia hasznosítása és a korszerű termékelőállítási technológiák kiemelt kutatási területeink. Az EU-Fire Kft.-vel való együttműködésnek köszönhetően kutatási eredményeinket a gyakorlatban is alkalmazhatjuk és hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb jövő építéséhez.”

A felek az eseményen megállapodtak arról is, hogy az együttműködés keretében közös oktatási programokat indítanak a Karon tanuló mérnökhallgatók számára és megvizsgálják egy kihelyezett tanszék létesítésnek lehetőségét is. Ennek keretein belül a hallgatók elméleti ismereteiket ipari környezetben kamatoztathatják, az így megszerezett tudást pedig többek között TDK-megmérettetéseken hasznosíthatják, illetve az EU-Fire Csoport hathatós segítséget nyújt a diplomamunkák kidolgozásához is.