A tökéletes energiáról és az EU-Fire Csoportról beszélt Nagy István miniszter


A kormány mindent megtesz, hogy a geotermikus fűtőművek teret nyerjenek, ígérte Nagy István. És az agrárminiszter át is adta Mosonmagyaróvár geotermikus rendszerét. A fűtőmű, melyet az EU-Fire Csoport épített és üzemeltet, évtizedekig táplálja Mosonmagyaróvár távhő rendszerét.

Öt éve még, amikor geotermális energiáról beszéltünk, akkor azt hangsúlyoztuk, milyen kíméletes a természethez, és mennyire fenntartható. Ma a geotermia ennél sokkal többet jelent: kiszámíthatóságot, önállóságot, biztos jelent – miközben maradt az élhető jövő szinonimája. A geotermia a tökéletes energia – így méltatta a legfontosabb alternatív energiaforrást Nagy István. Az agárminiszter beszédének apropója a mosonmagyaróvári geotermális fűtőmű átadása volt.

A magyar kormány úgy döntött – hangsúlyozta a miniszter (aki egyben a térség országgyűlési képviselője is) – hogy minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja a geotermikus energia térnyerését. Ez a tárcavezetői becslés szerint az évtized végére akár 1-1,5 milliárd köbméter földgáz kiváltását is jelentheti. Ez pedig szinte életbevágó egy háborúval nehezített energiaváláság idején.

Mindenesetre a mai, életében történelmi fontosságú nap (március 24-e) az örömé, hogy elindult az EU-Fire Csoport által épített és üzemeltett geotermikus fűtőmű, amelyik hosszú évtizedekig táplálja hőenergiával a város távhőrendszerét.

 És az EU-Fire Csoporton nem fog múlni, hogy valósággá váljon a gázkiváltási becslés. Nézze meg, mit tud geotermikus rendszerünk!