Jelentős egészségipari fejlesztések a Nyírségben


Elkészült a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon az EU-FIRE Kft. 1,9 milliárd forintos beruházása. A fejlesztés eredményeként olyan üzem jött létre, amely védőszemüvegekből, szilikon maszkokból, fecskendőkből és más orvosi eszközökből a hazai szükségletek jelentős hányadát lesz képes előállítani a jövőben. A beruházás virtuális átadását április 13-án, kedden tartották a Pénzügyminisztériumban.

Magyarország kormánya – a pandémia okozta kihívásokra reagálva – 2020 augusztusában indította el az Egészségipari Támogatási Programot (ETP), amelynek célja a hazai gyógyszer- és gyógyászatieszköz-gyártás fejlesztése a gyártóhelyek számának emelésével és hatékonyságuk növelésével. A vissza nem térítendő állami támogatás révén a hazai eszközellátás stabilitásának megteremtésén túlmenően, a cégek versenyképesebbé válhatnak termékeikkel a világpiacon is, így a program a magyar gazdaság fejlődését hosszútávon is szolgálja.

Az Egészségipari Támogatási Programban a magyar tulajdonú EU-FIRE Kft. három projektje kapott kormányzati támogatást: a Kocsordon már elkészült üzem mellett a Mátészalkai Ipari Parkban egy orvosi kesztyűket, műtéteknél alkalmazható csipeszeket és vérzéscsillapító eszközöket, valamint jelenleg egy fecskendőket, injekciós tűket, szikéket és ollókat gyártó üzemegységet alakít ki a a vállalkozás. A három beruházás összértéke 9 milliárd 787 millió forint, amelynek 80 százalékát biztosította a magyar kormány vissza nem térítendő támogatásként. E beruházásoknál fontos szempont, hogy azok az ország egyik leginkább hátrányos helyzetű térségben valósulnak meg: a most elkészült, kocsordi üzem mintegy 30 helybélinek, a két mátészalkai beruházás pedig összesen hozzávetőlegesen 140 embernek teremt biztos munkahelyet. 

A beruházások nemzetgazdasági jelentőségét mutatja, hogy a három üzem éves szinten 230 millió fecskendő, 190 millió injekciós tű, 50 millió orvosi gumikesztyű, 500 ezer szike, 100 ezer különböző műtéti csipesz és 100 ezer sebészeti olló előállítására lesz képes, jelentős magyar tulajdonú beszállítói kapacitást teremtve a hazai egészségügynek. A kocsordi üzemben pedig a védőszemüvegek, a szilikon maszkok és fecskendők mellett többek között fém implantátumokat és protéziseket, valamint lélegeztető- és újraélesztő gépekhez különböző műanyag és fém alkatrészeket is gyártanak majd.

A beruházó EU-FIRE Kft. a jelenlegi járványhelyzetben elsősorban a hazai, állami megrendeléseket, a magyar egészségügy eszközigényeit szeretné kielégíteni. A középtávú cél pedig az, hogy a fennmaradó, szabad gyártókapacitással hazai és külföldi piacra is termeljenek.