Leginkább az információhiány és a beruházási költségek lassítják a geotermia alkalmazásának elterjedését


Az információhiány és a beruházási költségek jelentik a legfőbb korlátját a geotermikus energia elterjedésének Magyarországon – vélik azok a megkérdezettek, akik részt vettek abban az online kutatásban, amelyet Magyarország egyik meghatározó, geotermikus energia hasznosításával foglalkozó vállalata, az EU-Fire Kft. végzett el 2017 februárjában és márciusában. A kutatás eredményeiről Dr. Kovács Imre, a társaság egyik tulajdonosa számolt be.

Összesen több mint 300-an töltötték ki azt az online kérdőívet, amely leginkább arra kereste a választ, hogy milyenek a magyar lakosság általános ismeretei a geotermikus energia előnyeivel és felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban, és hogy melyek e technológia elterjedésének legfőbb korlátai. A kapott válaszok hasznosak lehetnek a geotermikus energiával kapcsolatos közvélemény-formáló munkában, amelyet ugyancsak kiemelt feladatának tekint a vállalkozás. A válaszadók többsége ismeri a geotermia alapjait: tíz megkérdezettből kilenc tisztában van azzal, hogy a geotermikus energia megújuló energia, és hogy otthonok és vállalkozások fűtésére és hűtésére egyaránt használható energiaforrás. Sőt: tízből kilencen már a hőszivattyúról is hallottak, és tudják, hogy a Magyarország geotermikus adottságai kifejezetten jók. A geotermikus energiafelhasználás részleteiről azonban már kevesebb az ismeretük: a geotermia elterjedésének legnagyobb korlátját abban látják, hogy az embereknek nincs elég információjuk erről az energiaforrásról.

Viszonylag sokan – tíz megkérdezettből heten – tudták azt, hogy idehaza egyes városokban már geotermikus energiával működik a távfűtés, arról viszont csak kevesen hallottak, hogy a földhőből villamosenergiát is lehet kinyerni, és hogy Magyarországon is már előkészítés alatt áll egy ilyen erőmű. A megkérdezettek közül szinte mindenki egyetértett azzal, hogy a geotermikus energia használata környezetkímélő, olcsóbb és biztonságosabb, mint a gázfűtés, és emeli is az adott ingatlan értékét. Azzal viszont csak a megkérdezettek fele volt tisztában, hogy e beruházásoknál a megtérülés viszonylag hosszabb időt vesz igénybe. Az online kérdőív végén a geotermikus energia hasznosításával kapcsolatos kérdéseket is feltehettek a kérdőív kitöltői. Nagyon sokan a családi házak geotermikus fűtésre való átállításának technikai és anyagi feltételeiről, bekerülési költségeiről érdeklődtek, és volt, aki a beruházáshoz elérhető pályázati lehetőségekről, állami vagy európai uniós támogatásokról kérdezte a szakembereket. Volt olyan is, akit az érdekelt, hogy a geotermikus energia használata hogyan kombinálható a napenergiáéval. Az EU-FIRE a válaszadóknak tájékoztató anyagokat juttat el a geotermikus energia használatáról a napokban, és a honlapján fog választ adni a felmerült kérdésekre is.