Szerződéskötés geotermikus energia hasznosítására Mosonmagyaróváron


Július 2-án ünnepélyes keretek között, dr. Árvay István polgármester jelenlétében, aláírták a város hosszútávú távhőellátását biztosító szerződést, mely a Városüzemeltető és Fenntartó Kft., a Geotherm Hungary Kft., illetve a MESZ Mosonmagyaróvár Energia Szolgáltató Kft. között került megkötésre.

A Mosonmagyaróvár délnyugati részén lemélyített 2300 méteres mélységű termálkút kiváló teszteredményeket produkált. Az innen kitermelt termálvíz hőenergiáját fogják átadni a meglévő távhőrendszernek, a lehűlt termálvizet pedig egy visszasajtoló kúton keresztül visszatáplálják a vízadó rétegekbe. Ezzel a technológiával teszik megújulóvá az energiaforrást.

A tervek szerint a felszíni vezetékrendszer és hőátadó központ építése nyár végén, kora ősszel indulhat és várhatóan január elején kezdhetik meg a termelést. Ezen keresztül juttatják majd el az energiát a távhőszolgáltatóhoz. Az így kialakított, több lábon álló távhőrendszer növeli az energiaellátás biztonságát, hozzájárul az energiaárak mérsékléséhez és javítja a város helyzetét a környezetterhelés szempontjából. A Geotherm Hungary Kft. által vezetett projekt hozzávetőlegesen 7500 tonna szén-dioxid kibocsátását váltja majd ki. A megújuló energiát használó nagyszabású fejlesztésre a kormány is zászlóshajóként tekint és 2,1 milliárd forinttal támogatja a mintegy 3,2 milliárd forint összköltségvetésű beruházást.