Üzembiztos ellátás közben spórol az állam – így teljesítenek geotermikus fűtőműveink


Pár év alatt termelte vissza megvalósítási költségét a mátészalkai geotermikus fűtőművünk, miközben a tavaly átadott mosonmagyaróvári rendszer számai is szépen alakultak.

Maga mögött tudja első (majdnem) teljes fűtési szezonját az EU-Fire Csoport mosonmagyaróvári geotermikus erőműve, míg a cégcsoport mátészalkai rendszere már „rutinosabb”, negyedik fűtési periódusán van túl. (Igaz, utóbbi szezonon kívül sem pihen, ugyanis nemcsak a távhős ingatlanok melegét biztosítja, hanem úgynevezett használati melegvizet is szolgáltat egész évben.) A „geotermikus fűtési mérleg” mindkét város esetében több mint pozitív: stabil volt az ellátásbiztonság, csökkent a környezetterhelés – és sok-sok adóforintot takarított meg a magyar állam.

A mosonmagyaróvári fűtőmű 2023 november elsején lépett szolgálatba, és fennakadás nélkül termelte végig a fűtési szezont. Ami a főbb számait illeti:

1,38 millió

köbméter

gáznak megfelelő hőenergiát táplált Mosonmagyaróvár távhőrendszerébe

2650

tonna

széndioxidtól mentette meg a kisalföldi város légterét

268 millió

forintot

spórolt az államnak (ekkora summát nem kell ugyanis távhőtámogatásként kifizetnie a központi költségvetésnek, illetve az önkormányzati intézmények fűtésére költeni)

A mátészalkai fűtőmű kapacitása szerényebb a mosonmagyaróváriénál, egyszerűen azért, mert egy kisebb hőpiacra méretezték. A számai viszont – arányait tekintve – igen jók:

663 ezer

köbméter

gázzal egyenértékű hőenergiát biztosított a város távhőrendszerének

1273

tonna

széndioxid nem roncsolja a környezet, a geotermikus rendszernek köszönhetően

88 millió

forintot

takarított meg az államnak, és a helyhatóságnak

Az adatok kapcsán két dolgot mindenképp érdemes hangsúlyozni.

Egyrészt azt, hogy a geotermikus rendszerek annak ellenére is érdemi megtakarítást kínálnak, amikor a világpiacon a 2022-es, 2023-as árak töredékéért lehet éppen gázt vásárolni. (Amikor az árakat pedig ismét felhajtja valamilyen gazdasági válság, politikai krízis, háború, akkor a lényegében évtizedekre rögzíthető jó/tisztességes ár még inkább segít megőrizni a központi büdzsé, a települések és a cégek mozgásterét.)

Másrészt a mátészalkai fűtőmű a start óta kényelmesen visszahozta az árát.

Ugyanis az megelőző két éveben az említett 88 millió forintnak nagyjából a két és féleszeresét, illetve a háromszorosát takarította meg – indulása óta összességében 596,1 forintot.