Távhő: Mosonmagyaróvár hátradőlhet, úgy negyven évre


Nyugat-Magyarország egyik meghatározó városa mindjárt geotermikus energiára állítja át távhőrendszerét – az EU-Fire Csoporttal partnerségben. A hosszútávú együttműködés eredményeképpen csökken a város gázfüggősége, és élhetőbbé válik a jövője.

Heteken belül biztosíthatja érdemi energiafüggetlenségét Mosonmagyaróvár: a város távhőrendszerére csatlakoztatott ingatlanok jelentős részét az EU-Fire Csoport fűti majd – a szükséges hőmennyiséget egy geotermikus megoldás szolgáltatja. Miután startol a (föld gyomrából kinyert forró vízzel dolgozó) rendszer, mintegy négy évtizedig működik zavartalanul, a kötelező karbantartás mellett. Azaz Mosonmagyaróvár üzembiztosan és kiszámítható áron garantálhatja a távhős otthonok és intézmények melegét a távoli jövőben is.

A geotermikus rendszer számokban

40

évre biztosítható hőtermelés

80 ezer

Gigajoule hőenergia egy fűtési szezonban

2,4 millió

köbméter gázt nem kell elégetni évente

4600 tonna

széndioxid nem szennyez ősztől tavaszig

100 köbméter

83 Celsius-fokos víz óránként

8 kilométer

cső a föld alatt

2300 méter

mély termelő kút

Az utóbbi hetek leglátványosabb akciója a búvárszivattyú beszerelése volt: az Amerikai Egyesült Államokból érkező berendezést a gyártócég európai képviseletének – Németországban található – munkatársai telepítették, mégpedig 320 méter mélyre. A robosztus szerkezetre azért van szükség, hogy biztosítsa a megfelelő vízhozamot. Méreteit és összetettségét érzékelteti, hogy a búvárszivattyú (kellékeivel együtt) kitöltött egy egész kamiont.

Mivel időközben az úgynevezett hűtőtó is elkészült, a rendszer lényegében kész (lásd: felsorolásunkat), csak a pontot kell feltenni az i-re. Ez a pont az úgynevezett irányítástechnikai szisztéma, amely lehetővé teszi, hogy a város távhőközpontjából – lényegesen automatikusan – irányítsák a geotermikus hőtermelést. Az irányítástechnikai eszközök a hőfokon át az átfolyási kapacitáson keresztül a város aktuális hőigényéig mindent jelentenek, azaz a szakemberek a távolból hangolhatják a geotermikus rendszert, így sem a termelő-, sem a visszasajtoló kútnál nincs szükség emberi jelenlétre.

Ami pipa:

  • termelő kút
  • visszasajtoló kút
  • felszíni infrastruktúra
  • hűtő tó
  • csőhálózat
  • gépészeti központ

Ez egyben azt is jelenti, hogy a szokásosnál is gazdaságosabban lehet kiszolgálni Mosonmagyaróvár igényeit. (Megjegyzendő: a geotermikus erőművek alapvetően takarékosak, hiszen – szemben más üzemű társaikkal – felszíni kiszolgáló egységeik minimálisak, lényegük a föld alatt rejtőzik.) Az EU-Fire Csoport büszke rá, hogy a városvezetéssel partnerségben hozzájárulhat Mosonmagyaróvár élhetőbbé, biztonságosabbá és zöldebbé tételéhez azzal, hogy biztosítja a 3600 lakás és 200 intézmény hőigényének mintegy felét, így ezt az energiamennyiséget „gázüzem” segítségével kell előállítani.