Kecskeméti Geotermikus Fűtésrendszer

Befejeződött

A Kecskeméten jelenleg működő távhőrendszer a hőt földgázüzemű hőerőművel állítja elő, gázkazánok és gázmotorok segítségével. Az önkormányzat célkitűzése, hogy a település energiaellátása a lehető legnagyobb mértékben független legyen a földgáztól és a fosszilis tüzelőanyagok áringadozásától és így csökkenjen a végfelhasználók számára kiszabott ár. A projekt célja, hogy megépüljön egy új, geotermikus hőközpont, amely a meglévő elsődleges távhőellátó hálózattal összekapcsolódva zömében megújuló geotermikus energiával elégítse ki a hőigényeket. A geotermikus projekt kiépítése két fázisban valósul meg.

A tervezett rendszerben a geotermális közeget több termelőkút biztosítja majd, kutanként 20-30 l/s vízhozammal. A geotermális gradiens Kecskemét környékén 44°C/km. Az előre jelzett vízhozamok és talp hőmérsékletek szerint 90-100°C hőmérsékletű kifolyó víz várható a 2300-2500 m mélységű termelő kutakból. A hőcserélőt követően a kitermelt geotermális közeg visszasajtoló kutakon keresztül visszajut a vízadóba. A geotermális hőcserélő az elsődleges kör visszatérő ágához fog csatlakozni, így a meglévő gázerőművek látják el a geotermális rendszer kapacitása felett jelentkező hőigényeket.

Az önkormányzat és a projektcég az Európai Bizottság Intelligent Energy – Europe Programjában pályázatot nyert a geotermikus projekt előkészítésének finanszírozására. Az előkészítő projekt elszámolható összköltsége 379 295 euró, amelyhez az Európai Unió 285 000 euróval járul hozzá.

További információkat a projekt saját weboldalán talál!

További tartalmak

Tompai napelemes rendszerek

Befejeződött

A faluban 4 kormányzati intézmény kapott támogatást napelemekre (mind a 4 épület 159 polikristályos modellt kapott, és együttesen teljesítményeik meghaladják a 44,5 kW teljesítményt). Ez a fejlesztés nemcsak környezetbarát energiát, hanem olcsóbb áramforrást is biztosít.

További részletek

A mátészalkai geotermális távhőrendszer fejlesztése

Befejeződött

A tervezett fejlesztés keretében egy darab 1200 méter talpmélységű termálkút létesül az önkormányzat tulajdonában álló területen. A tervezett vízhozam alapján 2,5 MW hőteljesítmény érhető el. A hasznosításhoz egy egy csöves kaszkád rendszer kerül kialakításra. A meglévő 7 hőközpontba egy NA 150-es vezetéken jut el a hő, egymást követően. A hőcserélőket a távfűtő rendszer meglévő visszatérő …

További részletek

Mosonmagyaróvári Geotermikus Fűtésrendszer

Folyamatban

Mosonmagyaróvár aktuális távhőrendszere jelentős részben földgáz tüzelésű kazánokkal látja el a fogyasztók fűtési igényeinek kielégítését. Projektünk célja, hogy Magyarország kiváló földtani adottságait kihasználva, megújuló geotermális hőenergiával váltsuk ki a földgázfelhasználást. Ezzel nem csupán a város fenntartható és hosszú távú energiaellátása biztosítható, de az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésével hazánk klímasemlegességi céljaihoz is hatékonyan hozzájárul. A geotermikus fűtőmű …

További részletek

Elemző tanulmány készítése a Karcag Város geotermikus energiafelhasználási lehetőségeire vonatkozóan

Befejeződött

Az EU-FIRE Csoport Karcag Város megbízásából részletes műszaki és gazdaságossági elemző tanulmányt készített „Az önkormányzati intézmények fűtési és használati melegvíz előállítási költségeinek csökkentése érdekében geotermikus energia helyi lehetőségeinek felhasználásával” címmel 2008-ban.

További részletek