Az Európai Bizottság elismerte az ETIP szervezetét

Az Európai Bizottság hivatalosan is elismerte a Mélygeotermikus Európai Technológiai és Innovációs Platformot (ETIP), amely néhány hónapja alakult meg Brüsszelben. Az Európai Bizottság döntése értelmében az ETIP jó eszköz arra, hogy erősítse a stakeholderekkel való együttműködést a Stratégiai Energia Technológiai Terv (SET-Plan) keretében a H2020 program részeként.

Kovács Péter, az EU-FIRE Kft. stratégiai igazgatója az ETIP legfelső irányító testületének egyetlen magyar tagja.

A Mélygeotermikus Európai Technológiai és Innovációs Platform (European Technology and Innovation Platform – ETIP – on Deep Geothermal) egy újonnan létrehozott felület, amelynek célja, hogy az Európai Bizottság által formálisan elismerve és azzal együttműködve támogassa és képviselje a mélygeotermikus iparág érdekeit az Európai Unióban.

Az Európai Bizottság jelenleg több ETIP platformmal is kapcsolatban áll, ezek legújabbja a mélygeotermia kérdéseivel foglalkozó szervezet. A platformok célja, hogy stratégiai javaslatokat fogalmazzanak meg – egyebek között – az Európai Unió 2020-as programjának 10 stratégai energetikai prioritása számára, mozgósítsák a szektor szereplőit, valamint hozzájáruljanak a fejlesztési irányvonalak jövőbeni alakításához. A mélygeotermia területével foglalkozó ETIP felállítása jelentős lépés afelé, hogy az Európai Unióban jelentős támogatást érjen el az iparági számára az újgenerációs geotermikus villamos energia és hőtermelő erőművek létesítésében, és a technológiák kutatásában. Továbbá lehetőséget teremt arra is, hogy az ETIP a szakmai véleményét, az iparág álláspontját közvetlenül a brüsszeli döntéshozókhoz eljuttassa – áll az az EU-FIRE Kft. közleményében.

„Óriási megtiszteltetés ez, amely egyrészt szól a hazai dél-alföldi EGS innovációs projektünknek, másrészt az európai szinten is jelentős szakértelemmel bíró hazai geotermikus szakmának. A most életre hívott platform közvetítő szerepet jelent a szakma és az Európai Bizottság között, közvetlen beleszólási lehetőséget biztosít a technológia ismertségének és elismertségnek növelésére az Európai Unió vezető testületében” – emelte ki megválasztását követően Kovács Péter, aki az irányító testületben betöltött funkciója mellett két munkacsoportban is dolgozik majd a jövőben.

„Már az is nagy elismerésnek számított, hogy egy magyar vállalat képviselőjét meghívták a platform közel ötven alapító tagja közé. Az pedig, hogy az irányító testület tagjává választottak lehetőséget teremt arra, hogy a magyar geotermikus iparág érdekeit hatékonyabban, eggyel magasabb szinten is képviselhessem Brüsszel felé. Ezzel felgyorsul az információk áramlása mindkét irányban, így a legfrissebb uniós döntésekről is első kézből kap tájékoztatást a szabályozói oldal és a hazai iparági szereplők” – hangsúlyozta Kovács Péter.

Az EU-FIRE Kft. 2006-ban alapította meg külön geotermikus projektek kivitelezésére szánt divízióját. A vállalat azóta foglalkozik geotermikus projekt technológiák szakmai kérdéseivel, a geotermikus projektek műszaki, jogi és pénzügyi megvalósíthatóságával, a fejlesztések finanszírozását támogató pályázatok kidolgozásával. Megvalósult távfűtési rendszerük már két városban – Makón, illetve Csongrádon – működik. Ezen felül további hat projekt megvalósítása van folyamatban: Mosonmagyaróváron éppen most építik ki rendszerüket, az előkészületek pedig már megindultak Kecskeméten és Kiskunhalason is. Emellett Egerben, Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon is tervezik távfűtőrendszerek megvalósítását.

A ,,Dél-alföldi EGS erőmű” NER300 Demonstrációs projekt megvalósítását az EU-FIRE EGS Hungary Kft. végzi, irányítja. A projekt nagy mélységben kialakított mesterséges geotermikus rezervoárra alapozott erőmű segítségével kíván megújuló elektromos és hőenergiát előállítani Békés megyében, Mezőkovácsháza-Battonya térségében. A cégben a magyar tulajdonú, geotermális projektek fejlesztésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező EU-FIRE Kft. 95 százalék tulajdonrésszel rendelkezik, a maradék 5 százalékos tulajdonrész pedig a nemzetközi szinten a geotermális erőforrások kiaknázásának elismert izlandi szakértője, a Mannvit vállalaté.

A projekt teljes költségvetése 116 millió euró. Az Európai Bizottság a NER300 kezdeményezése összesen 39,3 millió euróval támogatja a projektet. A megépülő geotermikus erőmű 12 MW villamos energia, és 60 megawatt hőenergia teljesítménnyel rendelkezik majd.

www.nrgreport.hu

További tartalmak

Új orvosi innováció: a tűmentes injekció gyártása indulhat hamarosan Mátészalkán.

A tűmentes injekció egy amerikai cég terméke, amelyet a jövőben a közegészségügy több területén meghonosítanának. Az úttörő technológia akár az új koronavírus elleni oltások terén is előrelépés lehet.

További részletek

Jótékonysági árverés a COVID árvák megsegítéséért

Jótékonysági árverést tartottak a Covid-árvák megsegítéséért, a divatbemutatón a ruhakollekciók licitálásából befolyó teljes összeget a Regőczi István Alapítvány számára utalják át. A ruhakollekciókat Hampel Katalin és Kovácsné Dobor Dorina készítette. Az esemény támogatója volt az EU-FIRE Kft.

További részletek

2000 hátrányos helyzetű iskolás gyermek támogatása

Az EU-FIRE Kft. is segítséget nyújtott abban, hogy idén az első becsengetésig országszerte 2000 hátrányos helyzetű iskolás gyermek számára tudott eljuttatni minőségi tanszerekből álló csomagokat az Ökumenikus Segélyszervezet. Őszintén örülünk, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy sok kisgyerek számára így könnyebb lett az iskolakezdés. Reméljük, hogy egy kicsit a sikeresebb jövőjükhöz is hozzájárulhattunk ezzel.

További részletek

10. Székely Vágta

Idén 10. alkalommal rendezték meg a Székely Vágtát, Székelyföld legnagyobb lovas rendezvényét. Az EU-FIRE Kft. évek óta a rendezvény egyik támogatója. Az eseményről, amelyet idén Farkaslaka lovasa nyert meg, itt olvashatnak részleteket

További részletek